ΚΙΑΤΟ: Δήμαρχε …το μήνυμα το πήραν οι δημότες για τα αδέσποτα! -Τι θα πείτε σε όσους δέχτηκαν επίθεση και στους φιλόζωους;

Στο Κιάτο αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου Σικυωνίων εξαιτίας της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ της δημοτικής αρχής του Σταματόπουλου η κατάσταση με τα αδέσποτα μοιάζει ανεξέλεγκτη!

Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της επίθεσης από τα αδέσποτα. Από την άλλη υπάρχει κίνδυνος με τα αδέσποτα …να πάνε αδιάβαστα από φόλες!

Και η δημοτική αρχή του Σταματόπουλου τόσα χρόνια δείχνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να πάρει δραστικά μέτρα τόσο για την προστασία των ανθρώπων που κυκλοφορούν στους δρόμους όσο και των ζώων (από τις φόλες)!

…Το μήνυμα το πήραν πλέον όλοι στο δήμο Σικυωνίων από την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της δημοτικής αρχής του Σταματόπουλου πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα! Δήμαρχε τα πήγατε περίφημα! …Θα αναδείξετε άραγε και αυτό το θέμα στα πεπραγμένα σας; Αναρωτιόμαστε τι θα πείτε σε όσους δημότες δέχτηκαν επίθεση από τα αδέσποτα αλλά και στους φιλόζωους για τα μέτρα που δεν πήρατε για την προστασία των ζώων

Σε άρθρο της Ι. Κασίμη στο δήμο Σικυωνίων αναφέρεται:

“Οι κάτοικοι του Κιάτου και όλων σχεδόν των κοινοτήτων τού Δήμου Σικυωνίων ζουν με τον καθημερινό φόβο μήπως και δεχθούν επίθεση από τα αδέσποτα ζώα που ζουν εντός των οικισμών, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Πέραν αυτού , παρατηρείται ότι πολλά από αυτά σχηματίζουν αγέλες, γεγονός που καθιστά περισσότερο επικίνδυνη τη συμπεριφορά τους και πιο επιβλαβείς τις επιθέσεις τους σε πολίτες. Οι επιθέσεις σε ενήλικους και ανήλικους είναι καθημερινές και η απραξία τής Δημοτικής Αρχής είναι εκκωφαντική, αφού διαχρονικά ο Δήμος δεν πράττει τα δέοντα προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως γνωστόν η δαιχείριση των αδέσποτων ανήκει στους Δήμους, οι οποίοι λαμβάνουν και κονδύλια για τον σκοπό αυτόκαι επέχουν ποινικές και στικές ευθύνες από την πλημμελή διαχείριση των αδέσποτων. Όμως οι αποσπασματκές και χωρίς μακροχρόνιο σχέδιο παρεμβάσεις δεν επιτυγχάνουν τη λύση τού προβλήματος, όπως αποδεδειγμένα συμβαίνει στον Δήμο μας.

Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα ανά τακτά, σύντομα χρονικά διαστήματα, ώστε αυτά να στειρώνονται από συμβεβλημένους ιδιώτες κτηνιάτρους και να μην αναπαράγονται. Επίσης επιβεβλημένο είναι το τσιπάρισμα αυτών και η παροχή κινήτρων στους δημότες να προβαίνουν σε υιοθεσία αδέσποτων ζώων, π.χ. η μείωση των δημοτικών τελών σε ανάδοχους δημότες, υλοποίηση προγράμματος παρότρυνσης υιοθεσίας ή αναδοχής των αδέσποτωνζώων με κάλυψη των εξόδων από τον Δήμο.

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να προβάλλονται τ’ αδέσποτα προς υιοθεσία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να πληροφορούνται γι’ αυτά.

Σημαντική συνεισφορά στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θ’ αποτελέσει η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης περί τής ύπαρξης αδέσποτων ζώων, μέσω τής οποίας οι Υπηρεσίες τού Δήμου θα ενημερώνονται από τους δημότες και να επεμβαίνουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Η συνεργασία τού Δήμου με εν ενεργεία φιλοζωικές οργανώσεις επίσης θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος και στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αυτών.

Σημαντική είναι και η συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τ’ αδέσποτα δεν είναι «δημότες» και δεν έχουν μόνιμη κατοικία, επομένως η διαμόρφωση και υλοποίηση διαδημοτικών πολιτικών καθίστανται υποχρεωτικές για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Τέλος η διαρκής ενημέρωση των δημοτών θα συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος και βαλτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των κατοίκων όσο και των αδέσποτων”

Κ.Ν