Κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες στη διώρυγα της Κορίνθου! -Δεν έχουν τέλος οι κατολισθήσεις στο κανάλι!

Αν δεν μπορείτε να βρείτε λύση κλείστε τη διώρυγα της Κορίνθου! Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Δεν μπορεί να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές όσων περνούν με τα πλοία μέσα από το κανάλι, από τις συνεχείς κατολισθήσεις που παρατηρούνται!

Ας αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι πόσες κατολισθήσεις έχουν συμβεί καταλήγοντας μέσα στο κανάλι ΜΟΝΟ για το έτος που διανύουμε! Σε κάποιες περιπτώσεις οι κατολισθήσεις ήταν πολύ κοντά στα πλοία όταν περνούσαν από τον Ισθμό!

Πάλι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρχε κατολίσθηση μέσα στο κανάλι!!! Ευτυχώς και αυτή τη φορά δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός ανθρώπου ή υλικές ζημιές σε πλοία! Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι υπεύθυνοι στη διώρυγα καλούνται ή να βρούνε λύση σε αυτό το συχνό (πλέον) φαινόμενο των κατολισθήσεων ή να θέσουν το κανάλι εκτός λειτουργίας!

Η ανακοίνωση από το λιμενικό σώμα:

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες του Σαββάτου, η Λιμενική Αρχή Κορίνθου, για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ “SEAVEN STAR” Ν.Π. 11684, εντός του ισθμού της Κορίνθου, με επιβαίνοντες δεκαεπτά μέλη πληρώματος.

Ακολούθησαν εργασίες αποκόλλησης του εν λόγω πλοίου από πλωτό γερανό, ενώ στη συνέχεια το “SEAVEN STAR” ρυμουλκήθηκε από το Ρ/Κ “ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΥΡΡ” Ν.Ι. 08 και αγκυροβόλησε με ασφάλεια εκτός του λιμένα Κορίνθου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες επιθεώρησης των υφάλων.

Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ίσθμιας, ενώ από το Λιμεναρχείο Κορίνθου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω πλοίου μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση”.

Η ανακοίνωση από τη διώρυγα της Κορίνθου:

“Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, κατά τις βραδινές ώρες σημειώθηκε νέα κατάπτωση στο πρανές Πελοποννήσου, στην ίδια χιλιομετρική θέση του Βιολογικού που σημειώθηκε και την Παρασκευή 13.11.2020, λόγω πιθανών γεωλογικών φαινομένων στην συγκεκριμένη θέση. Οι εργασίες αποκατάστασης βάθους θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εκτελούνται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, έως ότου απομακρυνθεί όλη η ποσότητα των εκτιμώμενων 1.200 κυβικών.

Οι εργασίες αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2020 και η Διώρυγα Κορίνθου θα λειτουργήσει κανονικά εξυπηρετώντας τη ναυσιπλοΐα.

Η ΑΕΔΙΚ προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για ανεύρεσή της αιτίας εκδήλωσης των φαινομένων, καθώς και εξεύρεση πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών”.

Τι αναφέρουν από το λιμεναρχείο Κορίνθου:

“Από το Λιμεναρχείο Κορίνθου ανακοινώνεται αναστολή διελεύσεων της διώρυγας Κορίνθου έως τις απογευματινές ώρες της 24-11-2020, λόγω εκτάκτων εργασιών αποκατάστασης βυθισμάτων”, αναφέρθηκε από το λιμενικό σώμα.

ΣΣ. Την περασμένη μόλις εβδομάδα (16 Νοεμβρίου 2020) είχαμε άλλη μία ανάρτηση σχετικά με τη διώρυγα της Κορίνθου με τίτλο: …Κάτι δεν πάει καλά! Τα πλοία στην Κορινθία …το ένα μετά το άλλο “κολλούν”!