ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ένα ξεχωριστό απόγευμα αστρονομίας στο αστεροσκοπείο Στεφανίου…

«Ένα ξεχωριστό απόγευμα αστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου Κορινθίας την Τρίτη 24 Μαΐου,  με αφορμή την επίσκεψη 25 μαθητών και μαθητριών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Άσσου – Λέχαιου Κορινθίας.

Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του σχολείου και αποτελεί μέρος της δράσης του σχολικού έτους 2021-2022 με θέμα: «Το σύμπαν- Το Ηλιακό Σύστημα – Η Γη το σπίτι μας» που εκπονεί ομάδα εκπαιδευόμενων του σχολείου.

Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αστεροσκοπείου, από τα μέλη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας (Μ.Ε.Σ.Σ.Κ) και της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, κ. Αντώνη Παπαντωνίου, πρόεδρο του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ. και κ. Peter van der Wal, διδάκτορα Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην αστρονομία και ερευνητή από την εποχή που το Αστεροσκοπείο Στεφανίου αποτελούσε το Netherlands Southern Observing Station (NESOS), και ενημερώθηκαν για την ιστορία του και για την 40αετή ερευνητική δραστηριότητα του τηλεσκοπίου των 30 ιντσών, που αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά όργανα της Ευρώπης και κορυφαίο τηλεσκόπιο του κόσμου σε παρατηρήσεις μεταβλητών αστέρων.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Στεφανίου, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό-ενημερωτικό πρόγραμμα με θέμα το ιστορικό της ίδρυσης και της λειτουργίας του Αστεροσκοπείο Στεφανίου καθώς και τις ηλιακές καταιγίδες και τον διαστημικό καιρό, που παρουσίασαν τα μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ, κ. Νίκος Δασκαλόπουλος, μαθηματικός, κα Ράνια Σαζακλή, υπεύθυνη προγραμμάτων (δραστηριοτήτων ) Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Κορίνθου και κ. Peter van der Wal.

 Ακολούθησε παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο και ηλιοσκόπια της Ομάδας Αστρονομίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τους συνοδούς τους ξεναγήθηκαν στη συνέχεια από τον Αντώνη Παπαντωνίου του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ. στις δύο περιοδικές ιστορικές-λαογραφικές εκθέσεις που προβάλλονται εδώ και λίγα χρόνια με επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού: Από την μία η έκθεση «Η Καλλιέργεια του Καπνού», η οποία αναδεικνύει τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού και την τοπική ιστορία του μέσα από λαογραφικά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παγκόσμια ιστορία του καπνού αλλά και στην ιστορία της Ελληνικής καπνοβιομηχανίας και, τη σημασία του καπνού ως βιομηχανικό φυτό μέγιστης οικονομικής σημασίας για τη χώρα, και, από  την άλλη η έκθεση «Δρόμοι της Ξενιτιάς», η οποία πραγματεύεται την μεγάλη υπερπόντια μετανάστευση προς την Αμερική που έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, και παρέσυρε σημαντικό μέρος των κατοίκων  του χωριού στη ξενιτιά μαζί με κοντά μισό εκατομμύριο Ελλήνων.

Στην επίσκεψη συμμετείχε και οκ. Γιώργος Μπαγάκης, Σύμβουλος του Δημάρχου Κορινθίων για το Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν και Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.