ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Αυτές είναι οι ζημιές που έπαθαν οι αγρότες από τα χιόνια και τους πάγους!

“Με σχετικό έγγραφό της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, η ΔΑΟΚ Κορινθίας ενημερώνει για την κατάσταση στις καλλιέργειες της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας από τον παγετό, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Σας γνωρίζουμε τα εξής σχετικά με αναμενόμενες ζημιές στην Π.Ε. Κορινθίας λόγω παγετού την 25-1-2022 και επόμενες ημέρες:

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και τα φαινόμενα παγετού (πληροφορίες για θερμοκρασίες -2 μέχρι -7 στην πεδινή παραλιακή περιοχή και -15 και πλέον στην περιοχή της Νεμέας) αναμένονται σημαντικές ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ανάλογα με την μείωση της θερμοκρασίας και τους θύλακες παγετού.

Οι ζημιές στις λεμονιές θα είναι σημαντικότερες, λόγω μικρότερης ανθεκτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν είχε γίνει συγκομιδή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, οι ζημιές θα εξαρτηθούν από την μείωση της θερμοκρασίας.

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε ημέρες.

Επίσης αναμένονται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιώνων λόγω της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας σε πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές που καλλιεργούνται με ελαιώνες (Νεμέα, Ανατολική Κορινθία, κλπ).

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε έως δέκα ημέρες…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων από την περιφέρεια Πελοποννήσου