ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Διαμαρτυρίες για το “Εξοικονομώ” -Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με προχειρότητα…

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες και στην Κορινθία από τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”. Μηχανικοί επαγγελματίες,  κατασκευαστές και ιδιοκτήτες αντιδρούν. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει πάρει επιπόλαια το θέμα με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να αυξάνονται!

Εδώ και πολλούς μήνες οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορές, έχουν εκτινάξει τις τιμές των δομικών υλικών, δημιουργώντας προβλήματα και στα προγράμματα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021», όπου οι τιμές έχουν καθοριστεί πολλούς μήνες πριν και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές τιμές της αγοράς!

Από το γραφείο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιού αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκταμιεύσεις του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, αλλά και τις ανατιμήσεις οι οποίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στο πρόγραμμα.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Παρά την υποχρέωση εκταμιεύσεων εντός δύο μηνών από την οριστική υποβολή του φακέλου, οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ξεπερνούν και τους έξι μήνες.

Παρά την δεδομένη χρησιμότητα του προγράμματος για την ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με προχειρότητα προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος ”Εξοικονομώ- Αυτονομώ” από το ΕΤΕΑΝ. Μάλιστα σε πολλά από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν κατατεθεί οι πλήρεις φάκελοι που απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις, ενώ οι μηχανικοί έχουν φορολογηθεί και αποδώσει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ.

Επιπλέον, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορές, έχουν εκτινάξει τις τιμές των δομικών υλικών, δημιουργώντας προβλήματα και στα προγράμματα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021», όπου οι τιμές έχουν καθοριστεί πολλούς μήνες πριν και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές τιμές της αγοράς. Η άρνηση της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει οδηγήσει πολλά τεχνικά έργα σε αδυναμία υλοποίησης.

Επειδή πολλοί συμπολίτες μας έχουν αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους,

Επειδή έχουμε δεχθεί  σοβαρές διαμαρτυρίες και στην Κορινθία από όλη την αλυσίδα (μηχανικοί επαγγελματίες,  κατασκευαστές, ιδιοκτήτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που εμπλέκεται στην υλοποίηση του Προγράμματος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Πόσες αιτήσεις βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα και σε ποιο στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ-Αυτονομώ”;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που παρατηρείται με τις αυξήσεις στα δομικά υλικά με άμεσες συνέπειες στα προγράμματα ”Εξοικονομώ”;