ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Δυσάρεστα ΞΑΝΑ τα νέα για το φράγμα στον Ασωπό! –Απογοήτευση για τους αγρότες!- Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας…

Σίγουρα αυτά που αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο του Χ. Κασίμη για το έργο του φράγματος στον Ασωπό …δεν μπορούν νε περάσουν στα ψιλά γράμματα!

Οι Κορίνθιοι βουλευτές της κυβέρνησης δηλώσεις ξέρουν να κάνουν κάθε τόσο! Κάποιοι μάλιστα …το έχουν παρακάνει με τις δηλώσεις τους και φωτογραφήσεις τους στο σημείο, όπως για παράδειγμα ο Κορίνθιος υφυπουργός Ν. Ταγαράς, που ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ όλο κάτι αναφέρει …αλλά το έργο πάντα κολλάει!!!

Στα λόγια όλοι είναι πρώτοι στην ουσία υπάρχει πρόβλημα. Και οι Κορίνθιοι αγρότες είναι στα όριά τους! “Χόρτασαν” από τις δηλώσεις των πολιτικών! Είναι έργο ζωτικής σημασίας γι΄ αυτούς και αντι να βλέπουν ολοκληρωμένο το έργο αυτή τη στιγμή …μένουν μόνο στις δηλώσεις, δεσμεύσεις…κτλ, των πολιτικών!

Σε άρθρο του Χ. Κασίμη που αφορά το φράγμα στον Ασωπό αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Έχω πολλές φορές γράψει για το Φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία και τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος που απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα της τοπικής γεωργίας. Έχω ασχοληθεί με το έργο αυτό για κάποια χρόνια και γνωρίζω τις πολλές παραμέτρους του.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο ζήτημα γιατί παρά τις τόσες προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα σοβαρά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Σήμερα το έργο έχει σταματήσει, ο εργοταξιάρχης αποχώρησε και μόνο εργασίες συντήρησης εκτελούνται. Γνωρίζουμε ότι ο Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ) είναι σε εκκρεμότητα, η νέα συμπληρωματική σύμβαση που διεκδικεί η εταιρεία επίσης, και, ως εκ τούτου, δεν προχωρούν και οι εργασίες για τον υπερχειλιστή.

Επομένως, νέα στασιμότητα προκύπτει, τα σημάδια της οποίας ήταν ορατά ήδη από την αρχή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ.

Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ;

Προκήρυξε την μελέτη με 3 χρόνια καθυστέρηση μετά το 2019 και με διπλάσιο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να χαθούν τρία χρόνια, να απαιτούνται άλλα τρία για την ολοκλήρωση της μελέτης και επιπλέον τέσσεραχρόνια ακόμαγια την κατασκευή του δικτύου (κι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η έγκαιρη χρηματοδότησή του).

Η Περιφέρεια σφυρίζει αδιάφορα και οι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες του νομού, χωρίς να σκύψουν με σοβαρότητα στο πρόβλημα, υπόσχονται λύσεις με το νερό του βιολογικού σταθμού, των μικρών φραγμάτων, των γεωτρήσεων, της αφαλάτωσης και άλλα ανέφικτα πράγματα,παριστάνοντας ότι με αυτόν τον τρόποθα στηρίξουν τους παραγωγούς που πλήττονται κατάφωρα άμεσα και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Αυτές οι προτάσεις δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμες, δεν επαρκούν, και σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ έχουν ακέραια την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσης του φράγματος μέσα σε αυτή την χρονιά. Δεν έπρεπε να υποκύψουν στους εκβιασμούς του ανάδοχου του έργου για να συζητήσουν μια νέα συμπληρωματική σύμβαση, ούτε να επιτρέψουν άλλη μία αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεών του. Υπάρχουν νομικές κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση…»