ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Η ιστορική εταιρεία «Λαρσινός» μετά απο τρεις γενιές αλλάζει χέρια! – Ο όμιλος Ηρακλής …και τα 55.000.000 ευρώ!

“Η ιστορική εταιρεία «Λαρσινός» μετά από μισό και πλέον αιώνα ζωής με τρεις γενιές της ομώνυμης οικογένειας στο τιμόνι της, αλλάζει χέρια.

Περνά στον όμιλο  Ηρακλής, μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έναντι τιμήματος 55 εκατ. ευρώ.

Η Λαρσινός ΑΕ είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες και δυναμικά αναπτυσσόμενες στους τομείς της εκμετάλλευσης λατομείων και παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος. Διαθέτει πέντε λατομεία και 24 εργοτάξια σκυροδέματος και η συμβολή της στα περισσότερα από τα δημόσια και σε πάρα πολλά από τα ιδιωτικά μεγάλα έργα στην Ελλάδα είναι τεράστια.

Μέχρι  σήμερα έχει συμμετοχή- με την παραγωγή σκυροδέματος ή και την προμήθεια αδρανών υλικών- στην κατασκευή μεγάλων και εμβληματικών έργων της χώρας όπως έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, Μετρό Θεσσαλονίκης, την υποδομής νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Κιάτο– Ροδοδάφνη, την Ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα, Ιονία οδός, Μορέας, κ.ά.

Ιστορία έξι δεκαετιών για την εταιρεία της Κορίνθου

Η ιστορία της οικογένειας Λαρσινού ξεκίνησε σχεδόν έξι δεκαετίες πριν από την Κόρινθο όπου και παραμένει μέχρι σήμερα η έδρα της εταιρείας. Ο ιδρυτής Ηλίας Λαρσινός ήταν αυτός έβαλε τις βάσεις ανοίγοντας  μια μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στο Δέλτα Κορίνθου και ένα λατομείο στα Αθίκια Κορινθίας. Σε μια εποχή σφοδρής ανοικοδόμησης και έντονης οικονομικής δραστηριότητας, η εταιρεία του Ηλία Λαρσινού διεύρυνε το οικονομικό της αποτύπωμα.

Με τον πρόωρο θάνατό του τα ηνία της εταιρείας πέρασαν στη σύζυγό του Ευγενία Λαρσινού. Μετά από αρκετούς κλυδωνισμούς κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εκσυγχρονίσει τη μονάδα παραγωγής στο Δέλτα Κορινθίας και να αυξήσει τη δυναμικότητα τόσο της μονάδας όσο και του λατομείου. Στην πορεία συστήνεται και δεύτερη εταιρεία και  η επιχειρηματική δραστηριότητα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1981 και τις αυξημένες ανάγκες ανοικοδόμησης.

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας Λαρσινού, ο Γιάννης και Χρήστος μεγαλωμένοι στα λατομεία και στις μονάδες παραγωγής σκυροδέματος αναλαμβάνουν τη συνέχεια καταφέρνοντας να κάνουν τον όμιλο Λαρσινός ένα δυνατό όνομα στον χώρο των κατασκευών.

Με την αποχώρηση του Χρήστου το 2011, ο Γιάννης Λαρσινός συνεχίζει να κρατά ψηλά την εταιρεία σε μια περίοδο όπου η χώρα έχει ήδη μπει στις μνημονιακές περιπέτειες, η οικοδομική δραστηριότητα καταρρέει και τα μεγάλα έργα μπαίνουν στο περιθώριο.


Γιάννης Λαρσινός

Η αιφνίδια απώλεια του Γιάννη φέρνει την  τρίτη γενιά στο τιμόνι

Η αιφνίδια απώλεια του επικεφαλής της Λαρσινός ΑΕ το 2018 σε ηλικία μόλις 58 ετών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο Γιάννης Λαρσινός, ένας άνθρωπος που ήταν στην εταιρεία από τα 15του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είχε πετύχει να διευρύνει την εξωστρέφεια της εταιρείας και να την καταστήσει μια από τις πιο δυναμικές στον χώρο των Λατομείων και του Ετοίμου Σκυροδέματος.

Πίσω από τον Γιάννη υπάρχει η τρίτη γενιά, ο Ηλίας, η Ευγενία και ο Αλέξανδρος. Τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης περνούν στον πρωτότοκο, στον Ηλία Λαρσινό.  Υπό την καθοδήγησή του η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια σημαντική επίτευξη υψηλών EBITDA καθώς και υψηλές κερδοφορίες. Επιπλέον έχει υιοθετήσει την πολιτική συνεχούς δυναμικής ανάπτυξης των εργασιών του Ομίλου, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων του Ομίλου. Υπό τη διοίκησή του η εταιρεία συνέχισε και διευρύνει το αποτύπωμά της λαμβάνοντας παράλληλα και νέες πιστοποιήσεις, όπως η διάκριση με το Ανώτερο επίπεδο Διεθνούς Πιστοποίησης EFQM “Recognized for Excellence 4 Star 2019.  Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα (2021) ο όμιλος Λαρσινός είχε τζίρο 42 εκατ. ευρώ από 40,3 εκατ. ευρώ το 2020 και EBITDA 3,4 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ το 2020.

Για το 2022 η εταιρεία εκτιμάται είχε διψήφιος ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσων.

Τη δική τους πορεία χάραξαν η Μαλού και ο Αλέξανδρος Λαρσινός

Τα άλλα δύο αδέλφια έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους. Η Ευγενία Λαρσινού (Μαλού) με σπουδές Marketing & Communications από το Emerson College στη Βοστώνη των ΗΠΑ και πιστοποίηση Health & Wellness Lifestyle Coach από το Institute of Integrative Nutrition στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ έχει κάνει τη δική της δραστηριότητα.

Μαλού Λαρσινού
Μαλού Λαρσινού

Έχει ζήσει και εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ στους κλάδους της μόδας, των κοσμημάτων, του θαλάσσιου και ξενοδοχειακού τουρισμού και του wellness και είναι συνιδρύτρια του Nama Tribe, της πρώτης συνδρομητική coaching και well-being πλατφόρμας στην Ελλάδα. Επιπλέον είναι διευθύντρια Yacht Agency στην  Atalanta Marine.

Αλέξανδρος Λαρσινός

Ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια, ο Αλέξανδρος Λαρσινός  έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γενεύη της Ελβετίας και συγκεκριμένα στο Geneva Business School και εργάζεται την τελευταία τριετία στο Golden Yachts, όπου είναι συντονιστής προμηθειών. Έχει τελειώσει τη σχολή Μωραΐτη και από τα μαθητικά του χρόνια διακρίθηκε ως αθλητής στο βόλεϊ. Μάλιστα έχει παίξει και στην  Α1 κατηγορία, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελβετία ήταν παίκτης και της ελβετικής ομάδας Chenois Gevena.

Υπό την καθοδήγηση του Ηλία Λαρσινού η οικογενειακή επιχείρηση θα περάσει στην επόμενη ημέρα. Θα ενταχθεί στον όμιλο Ηρακλής, ο οποίος με αυτήν την εξαγορά αφενός επεκτείνει το εμπορικό του δίκτυο κυρίως στην Πελοπόννησο, αφετέρου ενισχύει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εκτέλεσης τεχνικών έργων μέσω των εργοταξιακών μονάδων σε όλη τη χώρα.  Στον τομέα των αδρανών υλικών, η συμφωνία διευρύνει το γεωγραφικό αποτύπωμα της εταιρείας στην Κορινθία, τη Μεσσηνία και τη Φθιώτιδα”, αναφέρεται στο mononews.gr.