ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Μετά τη φωτιά …έρχονται οι πλημμύρες! -Που πρέπει να γίνει κατασκευή ξυλοφραγμάτων…

Από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και έκαψε 71.000 στρέμματα είναι ένα γεγονός με προεκτάσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και φυσικά πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας αναζήτησε τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή σε αυτή την έκταση, τις δυσοίωνες προοπτικές που προκαλεί η εκτεταμένη περιβαλλοντική κρίση στην περιοχή, τις ευθύνες που έχουν κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους τρόπους ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τέτοιες πυρκαγιές.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν συνοψίζονται ως εξής:

-Τα δάση στα Γεράνεια Όρη είναι κατά βάση ιδιωτικά και ρητινεύονταν, μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Σήμερα τα δάση που δεν έχουν καεί δεν ρητινεύονται, οπότε έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης. Πρέπει άμεσα να γίνουν πίνακες υλοτομίας, να απομακρυνθούν τα ξερά, τα πολύ μεγάλα σε ηλικία και τα σπασμένα δέντρα, ώστε να μειωθεί η καύσιμη ύλη.

-Τα Γεράνεια Όρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και η χλωρίδα τους αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά της Ελλάδας, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής.

-Άμεσων παρεμβάσεων χρήζει το ζήτημα της διάβρωσης, που θα προκαλέσει μελλοντικές πλημμύρες.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο οικισμοί (Βαμβακιές, Μαυρολίμνη), που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό κατοίκων, μόνιμων και περιστασιακών, οι οποίοι κινδυνεύουν ακόμα και σε μία ξαφνική, καλοκαιρινή μπόρα. Πρέπει να γίνει κατασκευή ξυλοφραγμάτων, πάνω από τον οικισμό, που θα συγκρατήσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού και φερτών υλικών. Οι μνήμες από τις πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου (2020) είναι ακόμα ζωντανές.

-Η κατάσταση στον δρόμο Σχίνος-Αλεποχώρι είναι επικίνδυνη. Ο δρόμος πρέπει να βελτιωθεί, να διαπλατυνθεί και να καταστεί ασφαλής…”