ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ο εορτασμός της παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με την δέουσα λαμπρότητα ο εορτασμός της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μητρόπολή μας.

Συγκεκριμένα την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία και στην συνέχεια την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Λίγο πριν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα γεγονότα της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγ. Ελένη και επεσήμανε ότι πρέπει να σεβόμαστε και να τιμούμε τον Σταυρό του Κυρίου γιατί είναι το σύμβολο με το οποίο νικάμε τον θάνατο. Οι Χριστιανοί, εάν δεν σταυρωθούμε, δεν θα αναστηθούμε. Συνεπώς, ο Σταυρός από φονικό όπλο και σύμβολο ατιμίας μετατρέπεται σε σύμβολο δόξης, σύμβολο νίκης και τρόπαιο των Χριστιανών κατά του διαβόλου και του θανάτου. Οφείλουμε επομένως, κάθε τι που αρχίζουμε στην ζωή μας να το ξεκινάμε κάνοντας τον Σταυρό μας. Επεσήμανε δε ο Σεβασμιώτατος, ότι η σημερινή ημέρα φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής και γι’ αυτόν τον λόγο το Αποστολικό και Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται στα γεγονότα της Σταύρωσης του Χριστού. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους Πιστούς, που είχαν κατακλείσει τον Ι. Ναό κατά την διάρκεια της Τελετής της Υψώσεως, να προσεύχονται θερμά, ώστε να λάβουν την χάρη, την ευλογία και τον αγιασμό του Σταυρού.       

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος την ίδια ημέρα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο, ύψωσε τον Σταυρό και ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγ. Βλασίου Άνω Τρικάλων, όπου τα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν ο κ. Μάριος Σαράντης και ο κ. Αντώνιος Μάρκου…»