ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στο μαρτύριο του προκατόχου του Αγ. Ζαχαρία -Τον βασάνισαν για να απαρνηθεί τον Χριστό και να ασπαστεί το Ισλάμ….

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Την μνήμη του Αγίου Ζαχαρία, Επισκόπου Κορίνθου, τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, τελώντας την Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και το Μαρτύριο του προκατόχου του Αγίου Ζαχαρία, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ηγείτο επαναστατικού κινήματος εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν ζητώντας του να απαρνηθεί τον Χριστό και να ασπαστεί το Ισλάμ. Ο Άγιος όμως, παρά τα φριχτά βασανιστήρια, παρέμεινε εδραίος στην Πίστη και στην Πατρίδα, που τότε θεωρούνταν ταυτόσημες έννοιες, και καταδικάστηκε να «σουβλιστεί» ζωντανός.

Την επομένη, Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, όπου και ετέλεσε την Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων…»