ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ο μητροπολίτης κατήγγειλε τους υπευθύνους…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης, 30 Ιουνίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινόστον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε ότι η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τους Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι στηριγμένοι στο Ιερό Ευαγγέλιο έσκυψαν επάνω από τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων και με εφόδιο τον φωτισμό του Θεού προσπάθησαν να τους βοηθήσουν προσφέροντας τους το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Οι Άγιοι Ανάργυροι με οδηγό την ανιδιοτελή αγάπη και τις Ευαγγελικές προτροπές αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν έως σήμερα διαχρονικό υπόδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το ίδιο απόγευμα και στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινόςστην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον ομώνυμο Ι. Ναό στο Καλαμάκι Κορινθίας όπου και κήρυξε τον Θείο λόγο μιλώντας για την ασθένεια στα πλαίσια της Ορθόδοξου διδασκαλίας και Θεολογίας.

Την επομένη το πρωί Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μαςκ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων της Αρχαίας Κορίνθου πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την πικρία και την στενοχώρια του, γιατί εφέτος με πρόσχημα την πανδημία, ετέθησαν όροι και «μέτρα»απότην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας,τα οποία ουσιαστικά απαγόρευσαν την πραγματοποίηση του Εσπερινού στον φυσικό του χώρο. Η πρακτική αυτή,καθώς είναι επαναλαμβανόμενη,κρίνεται πλέον ως σκόπιμη και εκτός του ότι υποσκάπτει και πλήττει το κύρος της  Τοπικής μας Εκκλησίας,ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον τόπο μας και την μακρά του ιστορία γενικότερα.

Ο Ποιμενάρχης μας, με βαριά καρδιά αλλά και με την σημαντική συναίνεση του παρόντος Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Παπαϊωάννου και με τις επιδοκιμασίες των Πιστών, κατήγγειλε τους υπευθύνους για την μη πραγματοποίηση του Εσπερινού εντός του Αρχαιολογικού χώρου, υποσχόμενος ότι δεν θα παραμείνει άπραγος στις προσπάθειες υπονόμευσης της Τοπικής Εκκλησίας και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει το έργο του και την επιτέλεση των καθηκόντων του προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου Αποστόλου Παύλου.Κατέληξε ευχόμενος προς όλους οι Άγιοι Ανάργυροι να τους έχουν υγιείς ψυχή τε και σώματικαι ο Απόστολος Παύλος να τους προστατεύει υπό την σκέπη Του…»