ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Τα ίδια και τα ίδια! -…Έρχεται νέα καθυστέρηση για το φράγμα στον Ασωπό!

Τόσα χρόνια ακούμε από τους πολιτικούς της Κορινθίας για το μεγάλο έργο του φράγματος στον Ασωπό!

Από πολιτικούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όλοι μιλούσαν (κατα καιρούς) ότι το έργο προχωράει κανονικά αλλά επι της ουσίας ολοκληρώνεται σε λίγο το 2022 και ακόμα δεν ξέρει σίγουρα κανείς πότε θα αρχίσει να λειτουργεί!!! Από ότι φαίνεται πάει για μία ακόμα μεγάλη παράταση!

Το έργο στον Ασωπό μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από τους Κορίνθιους πολιτικούς για την προβολή τους αφού υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν υλοποιούνται! Με τόσα που έχουμε ακούσει από τους Κορίνθιους πολιτικούς το έργο μάλλον θα έπρεπε να ήταν ολοκληρωμένο την περασμένη πενταετία!

Από το ΠΑΣΟΚ Κορινθίας αναφέρεται: «Στην Ερώτηση που είχαμε καταθέσει στην Βουλή στις 4/7/2022 για το πρόβλημα του Ζευγολατιού (Α.Π: 6205/4/7/2022) προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Εσωτερικών,  λάβαμε ανεπαρκείς απαντήσεις .

Η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα των αποζημιώσεων στους αγρότες – κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά με το Φράγμα του Ασωπού, είμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγάλης χρονικής παράτασης για την λειτουργία του βασικού έργου, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο τέλος του 2023 σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Τα αναγραφόμενα των απαντήσεων δείχνουν ότι δεν θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα υποέργα για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κορινθίας, αφού πολλά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Συνεπώς αγνοείται μέχρι και σήμερα ο πραγματικός χρόνος που το φράγμα του Ασωπού θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το κανάλι του Α.Ο.Σ.Α.Κ. που αναγνωρίσθηκε πρόσφατα «προβληματικό», σε συνέντευξη του Κορίνθιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά, θα είναι αυτό που θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης και της διανομής του νερού, μέχρι την κατασκευή του νέου δικτύου –  το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Παρόλα αυτά δεν γίνεται καμία αναφορά για λήψη άμεσων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την επαρκέστερη λειτουργία του Οργανισμού.

Σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης, οι απαντήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρχει πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έπρεπε να εκπονούσαν και να υλοποιούσαν έγκαιρα ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και όχι να πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης αφού «έχει σκάσει» το πρόβλημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η λειψυδρία και τα παράγωγα της έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, είναι απαραίτητο τα έργα να γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με βάση τις αιτήσεις και το ενδιαφέρον των ΟΤΑ.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να δράσουν άμεσα για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά που έζησε φέτος το Ζευγολατιό. Να ληφθούν μέτρα τώρα για να μην είμαστε και το επόμενο Καλοκαίρι «στο ίδιο έργο θεατές».