ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Τι συμβαίνει στην Ιερά Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καίσαρι; -Διονύσιος: “Παρεμβατική, ανίερη, υβριστική και παντελώς έκνομη συμπεριφορά κάποιων, τάχα επιτρόπων, μετά τον θάνατο του ιερέως σας…”

Επανερχόμαστε σε ανάρτησή μας στις 09 Σεπτέμβριου 2022: ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Τα πάνω κάτω στην Ιερά Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καίσαρι; -Προκάλεσαν τους πιστούς;-…Ποια η στάση του ιερέα; -…Ποια η αντίδραση της μητρόπολης και του Διονύσιου;

Απάντηση από τη μητρόπολη δεν ήρθε ποτέ στην παραπάνω ανάρτηση.

Απλά λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση από τη μητρόπολη Κορίνθου στην οποία ο μητροπολίτης Κορίνθου ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την παρουσία του το περασμένο Σάββατο στο Καίσαρι: “Παραβλέποντας την παρεμβατική, ανίερη, υβριστική και παντελώς έκνομη συμπεριφορά κάποιων, τάχα επιτρόπων, μετά τον θάνατο του ιερέως σας, κατά των πατέρων που έστειλα να σας λειτουργήσουν στην πανήγυρη, προσπάθησα να δώσω λύση αναβιώνοντας την Ι. Μόνη, ώστε να μην σας αφήσω μόνους και αλειτούργητους…”

Πιο συγκεκριμένα από τη μητρόπολη Κορίνθου ανακοινώνεται μεταξύ άλλων:

«Στο Καίσαρι Κορινθίας και στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ετέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομού μετά του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και πριν το τέλος του Εσπερινού έλαβε χώρα και η εις Μικρόσχημο Κουρά της Ρασοφόρου Μοναχής αδελφής Θέκλας (κατά κόσμον Λεσβίας) Μπεκάκου.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την Χάρη του Θεού που πάντοτε κατευθύνει τη ζωή μας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι στην εποχή μας «χαλάσανε» οι άνθρωποι, ενώ παλιότερα ήταν καλύτεροι. Δεν το υποστηρίζω. Οι άνθρωποι ήταν ίδιοι πάντοτε, την ίδια σάρκα «φορούσαν και φοράμε», τον ίδιο κόσμο μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας και πάντα έπρεπε να επιλέξουμε εάν θα ήμασταν με τους πιστούς ή με τους απίστους και εάν η ζωή μας θα ήταν γεμάτη από ευλογίες μένοντας στον δρόμο του Θεού ή γεμάτη από αυτό-κατάρες μακριά Του.

Κάθε φορά που ο Επίσκοπος ανεβαίνει στον Δεσποτικό Θρόνο για να τελέσει μία Ι. Ακολουθία, ασπάζεται την Εικόνα του Δεσπότου Χριστού, συμβολίζοντας την παρουσία του εις τόπον και τύπον Χριστού. Η ταπεινότης μου κάθε φορά που το πράττει, τα τελευταία 17 χρόνια που είμαι Επίσκοπος σας, έχει τη συνήθεια να βάζει μετάνοια για να μην υπεραίρεται και να πέφτει το μάτι μου στους λόγους του Ευαγγελίου: «ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός» (Ιω. Ι΄, 11).

Ο ρόλος μου στην Εκκλησία είναι να είμαι ο καλός ποιμένας που θα οδηγήσει τα λογικά πρόβατα του Χριστού, με το έργο και την ζωή μου, σε «νομάς χαρισμάτων».

Ο Επίσκοπος στέκεται στο «πόδι» του Βασιλέως Χριστού και πάντοτε με παιδαγωγικό τρόπο, νομοθετεί, νουθετεί, ποδηγετεί και τιμωρεί ακόμα, προκειμένου να βοηθά το ποίμνιό του να αντιλαμβάνεται το λάθος του και με την ειλικρινή μετάνοια να ανοίξει τις θύρες του Παραδείσου.

Ο Ιερός αυτός τόπος, που μας φιλοξενεί σήμερα, υπάρχει από το 1793, ως Ιερά Μονή και έπαιξε σημαντικό ρόλο ακόμη και στην Επανάσταση του 1821, χρηματοδοτώντας τον Αγώνα.

Μόλις πριν από δύο μήνες με πρόταση μου, που απεδέχθη η Ιερά Σύνοδος, ολοκληρώθηκε όλως νομίμως η επανασύσταση της Ι. Μονής. Γιατί φυσικά δεν πρόκειται για εξωκλήσι, αλλά για Ι. Μονή, η οποία, όπως αναφέρει η πινακίδα που εσείς αναρτήσατε αλλά και το βιβλίο «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ» του Κορινθίου συγγραφέως Δημητρίου Ευσταθίου Κάσσιου, έκδοση του Ιδρύματος Κορινθιακών Σπουδών, το οποίο μάλιστα εσείς πουλάτε στο παγκάρι, έπαιξε ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και χρηματοδότησε τον Αγώνα.

Οι δωρεές αυτές της Ι. Μονής βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποδεικνύοντας την ιστορία της και την ύπαρξη της ως Ι. Μονής και εσείς έπρεπε να χαίρεστε και να καμαρώνετε για το ότι έχετε αυτόν τον «θησαυρό» στο χωριό σας. Είναι μοναστήρι εδώ και αιώνες και αντί να εκτιμάτε ότι με την παρουσία του αποδεικνύεται η ιστορικότητα του χώρου σας, το οποίο μάλιστα φυλάει η Παναγία μας, ανοίγετε κερκόπορτες στο εφήμερο κέρδος και στους σχισματικούς ψευτοχριστιανούς.

Παραβλέποντας την παρεμβατική, ανίερη, υβριστική και παντελώς έκνομη συμπεριφορά κάποιων, τάχα επιτρόπων, μετά τον θάνατο του ιερέως σας, κατά των πατέρων που έστειλα να σας λειτουργήσουν στην πανήγυρη, προσπάθησα να δώσω λύση αναβιώνοντας την Ι. Μόνη, ώστε να μην σας αφήσω μόνους και αλειτούργητους.

Το μόνο που θέλω από σας είναι να μου υποσχεθείτε ότι θα είστε ταπεινοί, με υπακοή και με συνεργασία, θα αγαπάτε το μοναστήρι και θα βοηθάτε το έργο του, ώστε να μην αποκοπείτε από τη χάρη του Θεού και της Εκκλησίας.

Και η Γερόντισσα θα είναι εδώ, θα ανάβει το καντηλάκι της Παναγίας και θα σας περιμένει να κάνετε την προσευχή σας, αλλά και ο παπα –  Άγγελος θα έρχεται να λειτουργεί ένα Σάββατο ή μία Κυριακή και θα σας κάνει τα μνημόσυνα σας, τους γάμους σας, τις βαπτίσεις σας με ηρεμία και αγάπη. Προσεύχομαι στην Παναγία να είστε όλοι ευλογημένοι, η Γερόντισσα στερεωμένη και η Χάρις της Παναγίας μας να μας επισκιάζει όλους, να μας φωτίζει, να μας ηρεμεί και να μας αγιάζει…»

Κ.Ν