ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Το πρόβλημα φέτος με την χαλαζόπτωση, θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη ποιότητα των βερίκοκων

«Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε φέτος στα βερίκοκα, με εξαίρεση την ποικιλία Μπεμπέκου, όπου έχουμε μια κανονική παραγωγή αλλά με προβλήματα ποιότητας λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και των χαλαζοπτώσεων που «χτύπησαν» πολλές περιοχές τις προηγούμενες ημέρες. Από την άλλη η ζήτηση στα επιτραπέζια φαίνεται να είναι μειωμένη, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με πέρσι, οι τιμές παραγωγού για όλες τις ποικιλίες. Προβλήματα με τις τιμές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων βερίκοκων της Πελοποννήσου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤυπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «με τιμές γύρω στο 1 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν οι υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας».

Και προσθέτει: «Αυτή την εποχή οι τιμές στις συγκομιζόμενες ποικιλίες βερίκοκου (Wonder Cot, Τίρυνθας κ.α.) έχουν τιμές στα 55-60 λεπτά το κιλό, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Ξεκίνησε επίσης αυτές τις ημέρες στην Αργολίδα, με μικρές αρχικά ποσότητες, η συγκομιδή και των βερίκοκων της ποικιλίας Μπεμπέκου».

Στην Κορινθία αναμένεται μια κανονική παραγωγή στην ποικιλία Μπεμπέκου αλλά με προβλήματα λόγω της χαλαζόπτωσης. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε ότι «η συγκομιδή ξεκίνησε στις 18-19 Ιουνίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Το πρόβλημα που έχουμε φέτος ήταν η χαλαζόπτωση, που χτύπησε αρκετές περιοχές και θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη ποιότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στον www.agrotypos.gr.