ΚΟΡΙΝΘΙΑ: “Όσοι τιμούν την εορτή του Προφήτου Ηλία οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν τελούν μνημόσυνο ανθρώπου που πέρασε από την επίγεια ζωή στην αιώνια ζωή αλλά…”

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Προφήτου Ηλία, 19 και 20 Ιουλίου, στο ομώνυμο Ι. Μετόχι της Προτύπου Γυναικείας Ι. Μονής «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» στο Λουτράκι Κορινθίας.

Την παραμονή της εορτής ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό

Ο Εσπερινός τελέσθηκε σε πανηγυρική και κατανυκτική ατμόσφαιρα με την συμπροσευχή όλης της Ιεράς Αδελφότητος, Μοναζουσών από την Ι. Μονή Οσίου Παταπίου και πλήθος προσκυνητών.

Τελέσθηκε αρτοκλασία, έγινε το θείο κήρυγμα και ακολούθησε μικρά Ι. Λιτανεία πέριξ του Ι. Ναού. Τα ιεροψαλτικά αναλόγια εκόσμησαν με την ωραία απόδοση των ύμνων οι κ. Σπυρίδων Γιατράς και Δημήτριος Καραμπάτσης.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών με αφορμή από το Γ’ Βιβλίο των Βασιλειών (ιθ’, 9-15) αναφέρθηκε στο θαυμαστό παράδειγμα, που μας διδάσκει ο βίος του Προφήτη Ηλία για το πώς πρέπει να είναι η εν Χριστώ ζωή κάθε Χριστιανού και ιδιαιτέρως των Μοναχών.

Το πρωί ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και στην συνέχεια ετέλεσε την Θ. Λειτουργία

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Προφήτη Ηλία, επισημαίνοντας ότι όσοι τιμούν την εορτή αυτού του μεγάλου Προφήτου Ηλία, οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν τελούν μνημόσυνο ανθρώπου που πέρασε από την επίγεια ζωή στην αιώνια ζωή αλλά τελούν μνήμη Αγίου ζωντανού, που δεν θα διστάσει να ελέγξει τις αμαρτίες μας, Κλήρου και Λαού, πιστών και απίστων, φτωχών και πλουσίων, αρχόντων και αρχομένων. Δεν θα διστάσει ακόμα να βγάλει την πνευματική μάχαιρα για να αποδιώξει τις πνευματικές νόσους και την λέπρα της ανομίας και της αμαρτίας η οποία πλημμύρισε τον κόσμο κάνοντάς τον να παρεκκλίνει από αλαζονεία, ανατρέποντας τους νόμους της φύσης.

Ολοκληρώνοντας, παρεκάλεσε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών να δεηθεί ώστε όλοι μας να μετανοήσουμε για να προσελκύσουμε το έλεος του Θεού…»