«Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου του Θαυματουργού στην πόλη της Κορίνθου και στον φερώνυμο Ενοριακό Ι. Ναό, πλησίον στο λιμάνι της πόλεως.
Το εσπέρας της 5ης Δεκεμβρίου 2024 τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός, στον οποίον προέστη ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, Εφημέριος του Ενοριακού Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορίνθου, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Θεόδωρο Κεραμίδα, Εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Άννης Κορίνθου, π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Εφημέριο του ως άνω Ενοριακού Ι. Ναού, Σταυροφόρους-Οικονόμους π. Ιωάννη Χαμάλη, Εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Καλλιθέας, π. Δημήτριο Στεργιόπουλο, Εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου, και τους Διακόνους π. Χρήστο Χίλια και π. Άγγελο Σαλάτα, ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα.
Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2024 ετέλεσε τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία στον αυτό Ι. Ναό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. Μετά του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας συλλειτούργησαν οι Αιδεσ. Πρωτ/ροι π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Εφημέριος του ως άνω Ενοριακού Ναού, και οι Διάκονοι π. Χρήστος Χίλιας και π. Άγγελος Σαλάτας.
Στην ομιλία του ο άγιος Κεγχρεών αναφερόμενος στην θαυμαστή βιοτή του Αγίου Νικολάου έκανε λόγο όχι μόνο για τις θαλασσοταραχές αλλά και για τις «φουρτούνες» της παρούσης ζωής, που πρέπει ο Χριστιανός να περάσει για να φτάσει στο λιμάνι της αιωνιότητος και που μέσα σ᾽ αυτή την «θάλασσα» της ζωής ο Άγιος των θαλασσών είναι «όρμος γαληνότατος», λιμάνι σίγουρο, φωτεινός φάρος, που μας οδηγεί σταθερά στην κατά Θεόν πορεία μας.
Ομίλησε για τον παροιμιώδη τρόπο με τον οποίο ελεούσε ο Άγιος, για τους αγώνες Του για το ποίμνιό Του, για την παντού και πάντα παρουσία Του. Στις υλικές ανάγκες των Χριστιανών, που Του εμπιστεύτηκε ο Κύριος, ήταν αρωγός. Στις πνευματικές στύλος και εδραίωμα και καθοδηγητής. Στους διωγμούς των Διοκλητιανού – Μαξιμιανού (γ’ και δ’ αι.) με τα πιστά λογικά πρόβατά Του στην φυλακή. Στους δύσκολους για την Εκκλησία χρόνους του αιρεσιάρχου Αρείου με τους Ορθοδόξους στην Α’ Αγία Οικουμενική Σύνοδο.
Υπήρξε ο Άγιος, σύμφωνα με το Απολυτίκιόν Του, «Κανών πίστεως», «εἰκών πραότητος» και «ἐγκρατείας διδάσκαλος». Και «ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια» βεβαιώνει διαχρονικά την απόκτηση «τῶν ὑψηλῶν», δηλαδή την αγιότητά Του και την χάρη του Θεού, που πλούσια έλαβε. Με την θεληματική Του δε «πτωχεία» εκέρδησε «τά πλούσια», τον άφθαρτο πλούτο της Βασιλείας των Ουρανών, ώστε να μας παραδίδεται ως πρότυπο προς μίμηση στην πίστη, στην πραότητα, στην εγκράτεια, στην πτωχεία, στην ταπείνωση, στην ελεημοσύνη˙ αρετές που οδηγούν μετά βεβαιότητος στην Ουράνια Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…», αναφέρεται μεταξύ άλλων από τη μητρόπολη Κορίνθου