ΚΟΡΙΝΘΟΣ: «Επιστήμη και Πίστη: Σύγκρουση η συμπόρευση;»

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, το απόγευμα στην«Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η καθιερωμένη συνάντηση της Ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Θεολόγος – Εκπαιδευτικός π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επιστήμη και Πίστη:σύγκρουση η συμπόρευση;»

Ο π. Ευάγγελος  Μαρκαντώνης αντλώντας την επιχειρηματολογία του από διακεκριμένουςεπιστήμονες και ερευνητές προσπάθησε να προσεγγίσει την Επιστήμη και την Πίστη με μια διαφορετική οπτική. Πιο συγκεκριμένα, ο π. Ευάγγελοςκατέδειξεότι η Επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας και ασχολείται με το επιστητό,ενώ η Θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού και το υπέρ αισθητό.Είναι δυο κύκλοι εφαπτόμενοι ή και τεμνόμενοι,αλλά όχι ταυτιζόμενοι ή συγκρουόμενοι.

Επομένως,η σχέση Πίστης και Επιστήμης δεν μπορεί να είναι αντιθετική ή εχθρική αλλά πάντοτε διαλεκτική, καθώς έχουν κοινή αφετηρία την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και στοχεύουν στην κατάκτηση της αλήθειας και στην εξασφάλιση της ευτυχίας του.

Κρίνονται όμως μαζί ή χωριστά,από το κατά πόσον οδηγούν τον άνθρωπο στον εξανθρωπισμό ή στον ευτελισμό του. Πίστη και Επιστήμη, κατέληξε ο π. Ευάγγελος, είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες και απαραίτητες σε όλους τους ανθρώπους…».