ΚΟΡΙΝΘΟΣ: “Η ενότητα της εκκλησίας δεν κινδύνευσε ποτέ από τους αμαρτωλούς αλλά από τους χαρισματούχους”

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου  και Πρωτοσυγκέλλου αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίουκαι όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη,9 Ιουνίου 2022, η 37η  Ιερατική Σύναξη, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, με την ευκαιρία των επερχομένων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022».

Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια οΟμότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Κοσμήτορας αυτήςκ. Απόστολος Νικολαΐδηςομίλησε με θέμα: «Τα χαρίσματα και η ενότητα της Εκκλησίας κατά τον Απόστολο Παύλο».

 Ο κ. Καθηγητής με την μέθοδο ερωταποκρίσεων αλλά και με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου και του ερμηνευτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατέδειξε ότι, στην Εκκλησία όλοι διαθέτουν χαρίσματα ως μετέχοντες στο ίδιο Σώμα. Κανείς όμως δεν είναι ιδιοκτήτης, αφού όλα οφείλονται στο Άγιο Πνεύμα. Αυτό σημαίνει ότι, κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτά για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο κανείς χαρισματούχος δεν αντιστρατεύεται το Άγιο Πνεύμα και την Εκκλησία καλλιεργώντας ομαδοποιήσεις και προτρέποντας τους πιστούς σε ανυπακοή.

Το χάρισμα είναι ενοποιητικό και διόλου διασπαστικό. Στην περίπτωση αυτή καταντά «εωσφορικό». Γίνεται διασπαστικό όταν οικειοποιείται, εργαλειοποιείται, κακοποιείται και κυρίως όταν στρέφεται κατά της Εκκλησίας.

Στην περίπτωση αυτή τελείται το έγκλημα που ονομάστηκε βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, ενώ η πράξη έδειξε ότι η ενότητα της Εκκλησίας δεν κινδύνευσε ποτέ από τους αμαρτωλούς αλλά από τους χαρισματούχους. Ακολούθησαν ερωτήσεις εκ μέρους των Κληρικών στις οποίες εύστοχα απάντησε ο κ. Καθηγητής…»