ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ν. Σταυρέλης: “Πολιτική γκάφα Νανόπουλου”

Από τον δημοτικό σύμβουλο Κορινθίων- αρχηγό συνδυασμού, Ν. Σταυρέλη, αναφέρεται:

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΟΥΣΙ

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδας την μεγάλη απογοήτευση και την έντονη δυσφορία της για την απόφαση του Δήμου Κορινθίων να συνάψει πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν για την κατεχόμενη Αρμένικη πόλη Σουσί του Αρτσάχ στο ΝαγκόρνοΚαραμπάχ.

Μάλιστα έφθασε στα χέρια μας και σχετική επιστολή α/16-11-22 απευθυνόμενη στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων.

Παρότι άμεσα ζητήσαμε τα σχετικά στοιχεία από το Δήμο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απολύτως απάντηση. Ζητήσαμε το πρωτόκολλο να ενημερωθούμε για το περιεχόμενό του και τα σχετικά εξουσιοδοτικά έγγραφα.

Σε σχετική ανάρτηση τόνισα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το πλέον αρμόδιο θεσμικά όργανο, ουδέποτε έλαβε γνώση, ουδέποτε εξουσιοδότησε κανένα εκπρόσωπό του για την υπογραφή τέτοιου Συμφώνου, ούτε φυσικά θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, εμπλέκοντας τόσο το Δήμο μας , όσο και τη χώρα μας σε εθνικά θέματα.

Η Κόρινθος και ο Δήμος Κορινθίων γνωρίζει καλά από προσφυγιά με την υποδοχή χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων το 1922 κυρίως στην περιοχή του Συνοικισμού και θα ήταν μέγιστο ατόπημα να συμπράξει σε συμφωνία-συνεργασία με κατοχικές Αρχές άλλων χωρών.

Βλέποντας ο Δήμαρχος πλέον ότι έχει κάνει γκάφα ολκής και έβαλε το Δήμο Κορινθίων αλλά και τη χώρα μας σε περιπέτειες προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον ειδικό συνεργάτη του κ. Γεώργιο Μπαγάκη-καθηγητή Πανεπιστημίου!!!! ακυρώνοντας μονομερώς την πρόθεση συνεργασίας.

Τα ερωτήματα εύλογα:

Ο κ. Γεώργιος Μπαγάκης ουδέποτε έλαβε την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου συνεργασίας με κανένα δήμο και καμία πόλη. Άρα παρανόμησε.

Ο Δήμαρχος δε νομιμοποιείται να εξουσιοδοτήσει οποιονδήποτε τρίτο , ούτε και ο ίδιος θα μπορούσε να υπογράψει οποιοδήποτε πρωτόκολλο συνεργασίας με άλλους δήμους , πολύ περισσότερο τρίτων χωρών, χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Άρα έκθετος νομικά, διοικητικά και πολιτικά.

Ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουμε με ποιές άλλες ιστορικές πόλεις υπέγραψε πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας στο συνέδριο της Ν. Κορέας ούτε φυσικά το περιεχόμενό τους. Πλήρης συσκότιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο Κορινθίων.

Αν ένας πανεπιστημιακός συνεργάτης “δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σωστά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης” τη σημασία της πρόθεσης συνεργασίας με την πόλη Σουσί, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφέρει στην απάντησή του, τότε απορούμε πως παραμένει ακόμα συνεργάτης του και μάλιστα υπεύθυνος του προγράμματος “Οι πόλεις που μαθαίνουν”. Άρα καλύπτεται πολιτικά.

Υπογραφές σε διεθνείς συμφωνίες έστω και πρωτόκολλα προθέσεων συνεργασίας δεν αναιρούνται εκ των υστέρων ούτε ακυρώνονται, μετά την κατακραυγή. Η εθνική ζημιά έγινε και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν ήδη.

Ακόμα και σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω τι οφέλη προσδοκούσε ο Δήμαρχος για το Δήμο μας από μία τέτοια συμφωνία.

Δυστυχώς Κατώτερος των περιστάσεων”.