«Ο Δήμος Κορινθίων -ένας τόπος που βρέχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από θάλασσα και διαθέτει πλούσιο υποβρύχιο περιβάλλον και αρχαιολογικά κατάλοιπα σε Κορινθιακό και Σαρωνικό- κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Δημόπρακτος Α.Ε.» μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε την μελέτη για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τον Δημόπρακτο, αποτελεί το θεμέλιο για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου. Ένα εγχείρημα που θα ενισχύσει την τουριστική προβολή της περιοχής, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, καθώς ο καταδυτικός τουρισμός έχει αποδεδειγμένα ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ο Δήμος αναμένει την έγκριση της χρηματοδότησης (προϋπολογισμού 299.786,62 ευρώ), για την οποία η Αντιδημαρχία Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων έχει ήδη καταθέσει από τις 16 Δεκεμβρίου 2024 την σχετική πρόταση, στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0).
Η εκπόνηση της μελέτης από τη ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας, στην οποία εμπλέκονται:
- Το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και η καθ’ ύλην αρμόδια Αντιδημαρχία Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Δήμου Κορινθίων για τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του έργου.
- Η Αντιδημαρχία Τουρισμού, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση και προώθηση του έργου, στο πλαίσιο του τουριστικού σχεδιασμού του Δήμου.
Η δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και τη βιώσιμη αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Το έργο αυτό δεν αποσκοπεί μόνο στο επιχειρηματικό κέρδος, αλλά βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Γαλάζιας Ανάπτυξης, προωθώντας την προστασία και την ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος…», αναφέρεται μεταξύ άλλων από το δήμο Κορινθίων