ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Χτύπησαν οι καμπάνες, άνοιξαν τα σχολεία και η εκκένωση των χωριών διήρκησε μόλις 20 λεπτά…

Από το δήμο Κορινθίων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος για την φωτιά που  ξέσπασε την Τετάρτη το μεσημέρι στο δήμο Κορινθίων.

Η επιχείρηση που στήθηκε από τα πρώτα λεπτά της φωτιάς ήταν γιγαντιαία με το δήμο να συνδράμει σε επίπεδο επιχειρησιακό με όσα μέσα διαθέτει , συντονιστικό και βεβαίως παροχής βοήθειας σε επιχειρούντες και πολίτες.

«Υπήρχε επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων έχοντας στο πλευρό του τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων κ.κ Ζαχαριά και Πούρο.

«Διαθέσαμε μέσα και προσωπικό ενώ εξασφαλίσαμε με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος πως σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση στην παροχή ύδατος. Μεριμνήσαμε για την παροχή ύδατος και τροφής στις δυνάμεις αλλά και στους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους όταν κρίθηκε αναγκαίο, ανοίξαμε δημοτικούς χώρους και μισθώσαμε ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Ότι έπρεπε να γίνει, έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε ο Δήμαρχος ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ζαχαριάς έκανε λόγο για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, τον συντονισμό και την συνεργασία Προέδρων, εθελοντών, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και της Αστυνομίας ιδιαίτερα στο κομμάτι των εκκενώσεων.

 «Από την πρώτη στιγμή διαθέσαμε 4 υδροφόρες και μηχανήματα JCB.

Όταν κρίθηκε αναγκαίο ο Δήμαρχος έδωσε εντολή εκκένωσης περιοχών. Οι εκκενώσεις έγιναν σε 20 λεπτά, οργανωμένα και με ασφάλεια σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους, τους ιερείς που χτύπησαν τις καμπάνες των χωριών, την αστυνομία η οποία λειτούργησε εξαιρετικά.

Ο Δήμος άνοιξε τα δημοτικά σχολεία σε Αλμυρή, Σολωμό, Ξυλοκέριζα, το Γυμνάσιο – Λύκειο Χιλιομοδίου και το Πολιτιστικό της Ξυλοκέριζας προκειμένου να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και παιδιά από οικείες κατασκηνώσεις ενώ υπήρχε εντολή και για χρήση των δυο μεγάλων ΚΑΠΗ της Κορίνθου. Στα σημεία συγκέντρωσης υπήρχε κλιμάκιο υποδοχής και παροχής βοήθειας από τον Ε.Ε.Σ.»

Η μάχη υπήρξε πολλές στιγμές άνιση λόγω της έντασης των ανέμων και της αλλαγής στην κατεύθυνσή τους.

Η επόμενη ημέρα για το δήμο Κορινθίων δεν είναι εύκολη. Με Κοινότητες και οικισμούς σε 3 Δημοτικές ενότητες  , Σολυγείας, Σαρωνικού και Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα αποτιμάται η περιβαλλοντική ζημιά καθώς επίσης και οι συνέπειες της. Ως ενέργειες κατεπείγουσες ορίζονται η αποζημίωση των πληγέντων και η θωράκιση των περιοχών με αντιπλημμυρικά έργα.  Από την Τεχνική υπηρεσία συστήθηκε ήδη τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών και την αποτύπωση των έργων που πρέπει να εκτελεστούν. Η επιτροπή ξεκινά το έργο της αύριο Τρίτη από τα Αθίκια και το Αλαμάνο με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών ΓιώργοΠούρονα οριοθετεί  τις ενέργειες.

Το ανακριτικό της Π.Υ έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς έχοντας στην διάθεση του το υλικό από τις κάμερες του στρατοπέδου στις  Κεχριές…»