ΟΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: “Τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει το τζίρο τους την περίοδο της κρίσης κατά…”

Από την ΟΕΒΕ Κορινθίας αναφέρεται: «Το ΔΣ της ΟΕΒΕ Κορινθίας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ολόθερμα όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού μας (αλλά και της χώρας γενικότερα) για την πρωτόγνωρη ωριμότητα και υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει τον ενάμισι περίπου μήνα της κρίσης του κορονοϊού συμβάλλοντας με τη στάση τους στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα όμως είναι επιτακτική η ανάγκη που αισθανόμαστε να αποτανθούμε στην πολιτεία απαιτώντας πλέον και με δεδομένη την αδιανόητη οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι επαγγελματοβιοτέχνες (σε αντίθεση με το σουπερ μάρκετ για παράδειγμα που με βάναυσες πρακτικές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξήσει το τζίρο τους την περίοδο της κρίσης κατά 30% (!)) να απαιτήσει τα παρακάτω αυτονόητα:

  1. Την διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ για όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες αλλά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και για τον Μάιο ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η πολιτεία να επιτρέψει την επαναλειτουργία τους. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να αποκατασταθεί η όποια κανονικότητα στις επιχειρήσεις μας, αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες και πάλι φυσικά κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο αν σταθούμε αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Είναι ανάγκη να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στον καθένα ξεχωριστά από τους εταίρους των Ο.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε., που στην πραγματικότητα είναι σκληρά εργαζόμενοι σε αυτές χωρίς καμία διαφορά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα.
  2. Την διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ αντί των 600 για όλους τους αυταπασχολόμενους και τους εταίρους των προηγούμενων μορφών εταιρειών των επιστημονικών – ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι εντελώς αυθαίρετα είναι δικαιούχοι επιδόματος 600 ευρώ!
  3. Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και άλλες δημοτικές χρεώσεις (π.χ. τραπεζοκαθίσματα) για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση. Ξέρουμε ότι πολλοί δήμοι έχουν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες αλλά καλούμε όλους τους Δήμους του νομού μας να προβούν άμεσα σε αντίστοιχες αποφάσεις και να τις ανακοινώσουν με την αντίστοιχη σοβαρότητα που επιβάλλεται.
  4. Την απαλλαγή μας από το τέλος επιτηδεύματος που επί δεκαετία έχει γονατίσει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
  5. Την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το διάστημα που οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές και όχι τη μετάθεση των πληρωμών στο μέλλον λες και θα πλουτίσουμε ξαφνικά μετά την παρέλευση της κρίσης.
  6. Την πρόβλεψη για την όσο το δυνατόν «ομαλότερη» επιστροφή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μετά το άνοιγμα τους.

Αν θέλουμε να υπάρξουμε ως κοινωνία μετά την πρωτόγνωρη κρίση που όλοι βιώνουμε η γενναιότητα στη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί την απαραίτητη ελάχιστη προϋπόθεση. Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»