Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας …βάζει στη θέση του τον ιατρικό σύλλογο Κορινθίας! -Τι αναφέρουν για το νοσοκομείο Κορίνθου…

…Πήγαινε γυρεύοντας ο ιατρικός σύλλογος Κορινθίας …να τα ακούσει και τελικά …τα άκουσε! …Εδώ υπάρχουν σοβαρά θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ιατρών μέσα στο νοσοκομείο Κορίνθου, λόγω της λειτουργίας της μονάδας covid, αλλά και άλλα ζητήματα που έχουμε θίξει κατά καιρούς, αλλά ο ιατρικός σύλλογος Κορινθίας ΔΕΝ έκανε κάποια ανακοίνωση!!!

Και ο ιατρικός σύλλογος Κορινθίας έβγαλε ανακοίνωση σε μία τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, όπου εκτός των άλλων μίλησε ο Αλ. Τσίπρας για τη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κορίνθου (για υπενθύμιση δείτε τη σχετική ανάρτηση: “Άναψαν” φωτιές οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για το νοσοκομείο Κορίνθου…”

Και αντί να απαντήσει η διοίκηση του νοσοκομείου Κορίνθου (…που συνηθίζει να στέλνει ευχαριστήριες ανακοινώσεις για επιχειρηματίες που βοηθούν πολύ ή λίγο το νοσοκομείο Κορίνθου, ή ανακοινώσεις για ασθενείς που ήταν στην εντατική και τα κατάφεραν-χωρίς να λένε πόσοι ασθενείς …δεν τα κατάφεραν!), την απάντηση την έδωσε ο ιατρικός σύλλογος Κορινθίας!!!

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με την στάση του ιατρικού συλλόγου Κορινθίας εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα!!!

Σήμερα δημοσιεύουμε αυτούσια την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας. Εντός της εβδομάδας θα κάνουμε και άλλη μία ανάρτηση…

Σε ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αναφέρεται:

«Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας, πάγια, αποφεύγει να απαντά ή να σχολιάζει τις τοποθετήσεις των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς σέβεται τον θεσμικό τους ρόλο στην κοινωνία, αλλά και τον αγώνα τους για την προάσπιση των εργασιακών συμφερόντων των μελών τους. Πολλώ δε μάλλον όταν οι φορείς αυτοί είναι εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων όπως οι γιατροί, οι οποίοι εδώ και 18 μήνες έδωσαν -και εξακολουθούν να δίνουν- έναν τιτάνιο αγώνα, εντελώς αβοήθητοι από την κεντρική πολιτεία, για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία μας, απέναντι στην κόλαση της πανδημίας.

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, η οποία λαμβάνει χαρακτήρα προσωπικής επίθεσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για μία αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Και το κάνουμε νιώθοντας ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη καθώς οι «απαντήσεις» που δίνονται στην ανακοίνωση θα ταίριαζαν περισσότερο σε εκπροσώπους τύπου του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, παρά σε συνδικαλιστικό φορέακαι μάλιστα τοπικό.

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε, για παράδειγμα, το γεγονός πως ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας απαντά (για λογαριασμό της κυβέρνησης;) ότι «η χώρα “άνοιξε” εφόσον οι εμβολιασμοί είχαν προχωρήσει επαρκώς στα άτομα μεγάλης ηλικίας». Πράγμα που εκτός των άλλων δεν είναι και απολύτως ακριβές, με δεδομένο πως ένα σημαντικό κομμάτι των 65+ παραμένει ανεμβολίαστο.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΙΣΚ προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει. Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το έχει κάνει πολλές φορές, εκφράζοντας σε επανειλημμένες δηλώσεις τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής (και όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τους νοσηλευτές και γενικά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ), φανταζόμαστε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε πολύ δυσκολότερες δημοσιονομικά εποχές.

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν, κάτι που ασφαλώς γνωρίζετε καλά. Σας υπενθυμίζουμε ποια ήταν η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κορίνθου, το 2015 όταν την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε, λοιπόν, δεν υπήρχε καν μονάδα ΜΕΘ, ο εξοπλισμός της είχε δοθεί σε άλλο νοσοκομείο και οι αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών εφημέρευαν στα εξωτερικά ιατρεία και συνεπικουρούσαν την παθολογική κλινική.

Η ΜΕΘ επαναλειτούργησε τον Αύγουστο του 2016 με 5 κρεβάτια και ήταν στελεχωμένη από μόνιμο προσωπικό και γιατρούς με διετή θητεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα είχε, δε, επιτευχθεί η διεύρυνση της σε επτά κρεβάτια, αν δεν προσέκρουε στην αντίρρηση της προϊσταμένης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον θυμίζουμε

  • την παιδιατρική κλινική που άνοιξε μέσα σε δύο μήνες
  • τα εξωτερικά ιατρεία με νέες ειδικότητες που μέχρι τότε δεν υπήρχαν στο νοσοκομείο
  • το τμήμα επειγόντων στο οποίο εφημέρευαν 16 γιατροί, στοιχείο πρωτοφανές για τα δεδομένα των νομαρχιακών νοσοκομείων
  • την επαναλειτουργία του κέντρου αποκατάστασης του ΚΕΦΙΑΠ
  • την λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής η οποία είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου
  • το ιατρείο λογοθεραπείας κ.λπ.

Αυτά τα λίγα για το πρόσφατο παρελθόν, μιας και ανοίξατε με την ανακοίνωσή σας ένα παράθυρο, κάνοντας αναφορές περί «διαχρονικής ευθύνης των κυβερνώντων τη χώρα μας την τελευταία 20ετία» και για «λανθασμένη και άκαρπη διαχείριση στον τομέα της υγείας συνολικά, με παρονομαστή κάθε πρωθυπουργό και υπουργό υγείας τα τελευταία 20 χρόνια».

Δεν έχουν διαφύγει της προσοχής μας, οι κατά περιόδους δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, οι οποίες αναφέρονται στην πρόοδο του εμβολιασμού στη χώρα μας και στην καθυστέρηση των εμβολιασμών στο νομό μας.

Θυμίζουμε ακόμα το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ) στις 21.03.2021, το οποίο κοινοποίησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας και τα λέει όλα: «Η αδιαλλαξία του Υπουργείου Υγείας να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με τους ιατρούς και μάλιστα χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, οδήγησε στην αποτυχία της συνάντησης που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και η ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου…»

Σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον μεγαλύτερη σημασία έχει η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση να προβεί στην πρόσληψη των 15.000 υγειονομικών, που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός αν θεωρείτε ότι  οι ευχαριστίες εκφράζονται με χειροκροτήματα και όχι με προτάσεις και  πρόγραμμα για ένα ισχυρό ΕΣΥ, που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό.

Εν τέλει, περισσότερο εποικοδομητικό και χρήσιμο, από το αν ήταν 70%, 80% ή 100% το ποσοστό των θανάτων στην ΜΕΘ, θέμα για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί κοινοβουλευτική Ερώτηση και εκκρεμεί ακόμα η απάντηση του Υπουργείου, θα ήταν να μάθαινε η τοπική κοινωνία από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους γιατρούς:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων με την 1η και 2η δόση από τον Ιανουάριο του 2021, οπότε ξεκίνησε η εμβολιαστική περίοδος;
  2. Ποια είναι τα αποθέματα εμβολίων στο νομό μας;
  3. Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στις μονάδες Υγείας του νομού μας;
  4. Με τι προσωπικό και σε ποιες ειδικότητες είναι στελεχωμένη η ΜΕΘ covid;
  5. Πώς εξυπηρετούνται οι ασθενείς των άλλων χρόνιων και μη νοσημάτων;
  6. Πόσα περιφερειακά ιατρεία δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα χωριά του Νομού με τους κατοίκους να νιώθουν ανασφαλείς και να μην μπορούν να «γράψουν» ούτε φάρμακα;

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει εδώ και καιρό προτάσεις που θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, αναφέρεται στο Δελτίου Τύπου του, στις 21.03.2021, και για αυτές τις προτάσεις σας καλούμε να συζητήσουμε ανοικτά, ειλικρινά, σοβαρά.

Σε συνεργασία και με κοινούς στόχους να επεξεργαστούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού και τους χιλιάδες ασθενείς. Αναγνωρίζουμε πως γιατροί και νοσηλευτές εκτίθενται σε κινδύνους εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών και υπερβάλλουν εαυτόν για να φροντίσουν ασθενείς, να αναχαιτίσουν την πανδημία, όπου βρίσκεται και η καρδιά του προβλήματος στον σεβασμό δηλαδή και την ίση αντιμετώπιση των ασθενών.

Άλλωστε για αυτό, όπως και για την ενίσχυση προσωπικού και υποδομών, έχουν γίνει πληθώρα παρεμβάσεων στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συνεχιστούν και στην Κορινθία τόσο στο Γ.Ν. Κορίνθου όσο και με όλους τους φορείς Υγείας του Νομού».