Πότε ξεκινά το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του δήμου Κορινθίων -Τι είναι, πως λειτουργεί, τι προσφέρει, πότε θα γίνονται τα μαθήματα, ποιοι θα διδάσκουν…

«Ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορινθίων -Τι είναι, πως λειτουργεί, τι προσφέρει, πότε θα γίνονται τα μαθήματα, ποιοι θα διδάσκουν

Στη δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) προχωρά ο Δήμος Κορινθίων, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, είναι αναρτημένη μέσα στην σελίδα του Δήμου, με μπάνερ, η σελίδα του ΔΕΑΠ, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει το πρόγραμμα σπουδών, τον κανονισμό λειτουργίας και φυσικά να καταθέσει την αίτησή του για να συμμετάσχει στα μαθήματα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΑΠ: Τα Δημοτικά Ελεύθερα Ανοικτά Πανεπιστήμια αποτελούν μια συμμετοχική και δυναμική μορφή δια βίου μάθησης, μία διαδικασία προσωπικής εξέλιξης και λειτουργούν ήδη σε περισσότερους από 30 δήμους. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κορινθίων, η ιδέα προήλθε από τον αντιπρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτριο Τούσουλη, και έγινε ασμένως αποδεκτή από τον Δήμαρχο, Νίκο Σταυρέλη. Ο ίδιος ο κ. Τούσουλης κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε πως, «το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορινθίων θα αποτελέσει μια σημαντική μορφωτική προσφορά στους πολίτες. Μέσα από τον συνδυασμό ελεύθερης επιλογής, πρόσβασης και παροχής ποιοτικού επιπέδου διαλέξεων, θα συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικής πολιτιστικής, πνευματικής και ποιοτικής ζωής των δημοτών. Από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις συχνές ανταλλαγές απόψεων και ιδεών θεωρούμε ότι θα αναδειχτούν σημαντικά θέματα και ζητήματα και οι πολίτες θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά πεδία. Έτσι η δια βίου παιδεία θα αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά και οι πολίτες θα έχουν προσιτή την ακαδημαϊκή γνώση».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Το ΔΕΑΠ δεν παρέχει τίτλους σπουδών, ωστόσο, όσοι παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα τους κύκλους γνώσης λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Είναι προφανές πως δεν υπάρχουν δίδακτρα, ούτε υποχρεωτική αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ούτε φυσικά εξετάσεις ή εργασίες.  Το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο, με συνεχώς διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών, όσο και των θετικών επιστημών. Σε κάθε τετράμηνο θα είναι διαφορετικό και θα αγγίζει θέματα γύρω από την εκπαίδευση και την παιδεία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την οικονομία, τον τουρισμό, την ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, την ιστορία, την λαογραφία, τις δημόσιες σχέσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την φιλοσοφία, την λογοτεχνία, την ιατρική κ.λπ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ: Τα μαθήματα θα παραδίδουν κορυφαίοι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, για το πρώτο τετράμηνο, ανάμεσα στους διδάσκοντες είναι ο ίδιος ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης (Καρδιά και περιβάλλον), ο Ευθύμης Λέκκας (Συνέπειες της κλιματικής κρίσης), ο Σωτήρης Τσιόδρας (Λοιμώξεις του Χειμώνα και πρακτικές οδηγίες εμβολιασμού) κ.ά.  

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Τα μαθήματα θα γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης».

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ: Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και θα γίνονται δύο φορές τον μήνα (κάθε δεύτερη Τετάρτη απόγευμα, στις 6.00). Θα υπάρχουν δύο τετράμηνα: το χειμερινό (από Οκτώβριο ως και Ιανουάριο) και εαρινό (από Φεβρουάριο ως και Μάιο). Το πρόγραμμα κάθε τετραμήνου θα αναρτάται πριν την έναρξη των μαθημάτων και αυτό του πρώτου τετραμήνου, όπως είπαμε, είναι ήδη αναρτημένο στην σελίδα του δήμου (σχετικό link)…», αναφέρεται μεταξύ άλλων από το δήμο Κορινθίων