Σε νέο αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και στην Κορινθία μετά το νέο φιάσκο του…

«Δεν θα πληρώσουν οι παραγωγοί το «μπάχαλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε νέο αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και στην Κορινθία, μετά το νέο φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει αποστείλει επιστολές σε χιλιάδες αγρότες, απαιτώντας την κατάθεση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, και μάλιστα έως 29/10/2024, κατόπιν μηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης και χορήγησης άμεσων  ενισχύσεων έτους 2022.

Επί της ουσίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποίησε για την πληρωμή του Ιούλιου του 2023 τη γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022 και η ενέργεια αυτή οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή 196.083 δικαιούχων. Τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστια οικονομική ασφυξία.

Ειδικά, για τους αγρότες της Κορινθίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL και άλλες ζημιές το 2023, η καταβολή οποιουδήποτε ποσού καθίσταται αδύνατη, καθώς όχι μόνο δεν έχουν λάβει ακόμη μέχρι και σήμερα τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους (κάτι για το οποίο είχαμε καταθέσει Ερώτηση εντός του καλοκαιριού προς το αρμόδιο Υπουργείο), αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με την μειωμένη κατά περίπου 50% παραγωγή στις καλλιέργειες τους, λόγω και των πολύ σοβαρών προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο Νομός, αλλά και της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης ως προς το Φράγμα του Ασωπού.

Επιπλέον, πολλοί από τους εν λόγω αγρότες επιβαρύνθηκαν με ποσά επιπλέον φορολόγησης αφού αναγκάστηκαν, λόγω υπέρβασης του ποσού των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, να αλλάξουν φορολογική κατηγορία τo 2022 και να μεταβούν από το ειδικό καθεστώς, που ήταν μέχρι τότε, στο κανονικό καθεστώς. Υποχρεώθηκαν δε, στην τήρηση βιβλίων και τριμηνιαίας απόδοσης ΦΠΑ, με επακόλουθο την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 1000 ευρώ ανά έτος για όλα τα επόμενα έτη (2022,2023,2024) ενώ στην πραγματικότητα υποχρεούνταν μόνο στην υποβολή απλής φορολογικής δήλωσης…», αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιό