ΣΧΙΝΟΣ: Στα σπίτια τους τρέχουν λασπόνερα -Οι κάτοικοι …έμειναν στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της περιφέρειας!

“Οι καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό οι κάτοικοι στις πυρόπληκτες περιοχές των Γερανείων στον Σχίνο Κορινθίας σημειώθηκαν τελικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι από τις αρχές Ιουνίου υπάρχει μελέτη του Δασαρχείου Κορινθίας για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Ενδεικτικό της καταστροφής από την έντονη βροχόπτωση είναι ότι στον ήδη προβληματικό δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου σημειώθηκαν 19 κατολισθήσεις που τον καθιστούν απροσπέλαστο για αρκετό χρονικό διάστημα, αποκλείοντας για μέρες τους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους και κόβοντας την πρόσβαση προς την Αττική, ενώ κινδύνευσαν σπίτια και περαστικοί οδηγοί.

Εδώ και περίπου έναν μήνα η Διεύθυνση Δασών Κορινθίας απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και τον «ανάδοχο» όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.», πηγές του ομίλου ΕΛΠΕ τονίζουν ότι ο διαγωνισμός ανάθεσης ολοκληρώνεται τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και κατόπιν ξεκινούν άμεσα τα έργα.

Οπως αναφέρει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σχίνου Κορινθίας «Τα Γεράνεια», μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και κατολισθήσεις πολλά νέα ρέματα έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται σε σημεία όπου δεν υπήρχε πρόβλημα στο παρελθόν και η συμπεριφορά του βουνού αλλάζει. Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές στις δύο πηγές από τις οποίες υδρεύεται ο Σχίνος (Βαρυκόκκα και Μπελούσι), με κατοίκους να παραπονιούνται ότι στα σπίτια τους τρέχουν πλέον λασπόνερα.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πάρει μέρες να ανοίξει ο δρόμος Σχίνου-Αλεποχωρίου εάν δεν σημειωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις και εξοργισμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και «εξαφάνιση» των αρμοδίων, όπως και του αναδόχου ομίλου ΕΛΠΕ με βάση απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 21 Οκτωβρίου.

Αυτές τις μέρες μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος, όμως κάτοικοι αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι θα πρόκειται για μάταιη, σισύφεια προσπάθεια, εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα απαραίτητα έργα. Στις 23 Αυγούστου, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου με αυτό ακριβώς το αίτημα, λαμβάνοντας τότε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις…”, αναφέρθηκε στην efsyn.gr