“Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο από το Υπερταμείο ο πλήρης μετασχηματισμός στη θυγατρική εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η αποκατάσταση των πρανών μετά την κατάρρευση που είχε παρουσιαστεί το 2021.
Στο πλάνο είναι η δημιουργία ενός εμπορικού hub με την κατασκευή εκπτωτικού εμπορικού κέντρου σε έκταση της Διώρυγας, η δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχείου καθώς και δύο μαρινών που θα εξυπηρετούν τουριστικά σκάφη. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η χρηματοοικονομική μελέτη, η οποία δείχνει ότι το συγκεκριμένο project μπορεί να είναι αποδοτικό, με απώτερο στόχο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ενώ τη μειοψηφία των μετοχών θα τη διατηρήσει το Υπερταμείο. Η έκταση θα δοθεί με το μοντέλο της παραχώρησης και για χρονικό διάστημα το οποίο θα καθοριστεί από την αποδοτικότητα που θα έχει η συγκεκριμένη επένδυση (30 ή 40 έτη παραχώρησης).
Προϋπόθεση για να προχωρήσει το project αυτό είναι απαραίτητο να γίνει μεταβολή του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει την αλλαγή των χρήσεων σε σχέση με τις υφιστάμενες. Σύμφωνα με στελέχη του Υπερταμείου έχει προηγηθεί διαβούλευση με το δήμο της περιοχής αλλά και την αρμόδια Περιφέρεια, διασφαλίζοντας τη σύμφωνη γνώμη τους ως προς τη υλοποίηση της επένδυσης.
Επομένως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ανατροπή ή κάποιο εμπόδιο που θα μπορούσε να αλλάξει τον υφιστάμενο σχεδιασμό, όπως επισημαίνουν. Θεωρείται ότι η δημιουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων θα προσελκύσει εκτός από το κοινό της περιοχής και επισκέπτες από τα δυτικά προάστια της Αττικής, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταβολή του πολεοδομικού σχεδίου με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα ακολουθήσει visibility study με σκοπό την αποτίμηση της επένδυσης και των προοπτικών που αυτή παρουσιάζει και κατόπιν θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο εντός του 2026.
Φέτος η Διώρυγα λειτούργησε 4 μήνες φέτος και 3 μήνες το 2023, αυξάνοντας 77% τις διελεύσεις και 84% τον κύκλο εργασιών. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αξιοποίησή της ακίνητης περιουσίας με μαρίνες, εκπτωτικό χωριό, χώρους άθλησης και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η Διώρυγα αυτή τη στιγμή έχει έσοδα από διελεύσεις, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέσω της συγκεκριμένης αξιοποίησης στόχος είναι η ανάπτυξη της δραστηριότητάς της και σε άλλους τομείς, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδά της τα επόμενα χρόνια.
Θυμίζουμε ότι το Υπερταμείο αξιοποιεί ακίνητα της ΕΤΑΔ όπως το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ανάδειξη του Αχίλλειου Μουσείου στην Κέρκυρα και η αναβίωση του Κυβερνείου στη Θεσσαλονίκη.
Στρατηγικό πλάνο ετών 2025-2027
Σε ό,τι αφορά συνολικά τον σχεδιασμό του Υπερταμείου για τα έτη 2025-2027 προβλέπεται με βάση το νέο Στρατηγικό Πλάνο ο μετασχηματισμός των θυγατρικών και η επιτάχυνση των δημόσιων έργων με διαχείριση παραχωρήσεων και εξαγωγή τεχνογνωσίας. Με το ρόλο του επενδυτή στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων για την εθνική οικονομία.
Η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια στόχος είναι η ενσωμάτωση των δύο οργανισμών και η δημιουργία ενός φορέα που θα είναι το επενδυτικό ταμείο της χώρας και η ενσωμάτωση με ομαλό τρόπο όλων των ανθρώπων προκειμένου να μην χαθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία τους.
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της νέας θυγατρικής που θα αποτελέσει το νέο Sovereign Fund και τον Μάιο θα έχει δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα επενδύει σε στρατηγικά projects για τη χώρα ως συνεπενδυτής. Το αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα όπως η πράσινη ενέργεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η διαχείριση των υδάτων και το waste management.
Επιδιώκεται η συνεισφορά στα έτη 2025-2027 στα δημόσια οικονομικά να ανέλθει στα 159,4 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 102,8 εκατ. ευρώ στο χρέος, 56,6 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ 46,3 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στο Υπερταμείο για νέες επενδύσεις. Επιδίωξη είναι να φτάσει το EBITDA από τα 113,5 εκατ. ευρώ στα 83,2 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι επίσης να υλοποιηθούν στρατηγικές τοποθετήσεις καθώς και να εκπονηθούν επιχειρηματικά σχέδια και σχέδια ανθεκτικότητας για τις ΔΕΚΟ”, αναφέρεται στο capital.gr.