…Τι θα μπορούσε να γίνει στον ορεινό όγκο της Ζήρειας και στη μαρίνα του Ξυλοκάστρου!

Από τον Λάμπρο Μπούκλη (σύμβουλο ανάπτυξης και περιβάλλοντος) αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“-Στον ορεινό όγκο της Ζήρειας, υπάρχουν οι απαραίτητες εκτάσεις για την δημιουργία ενός πρότυπου φιλικού στο περιβάλλον, αθλητικού κέντρου με στόχο την προετοιμασία κατά την θερινή περίοδο, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων π.χ. ποδοσφαίρου (αλλά και άλλων αθλημάτων ομαδικών και ατομικών). Τα έξοδα μπορούν κυριολεκτικά να ελαχιστοποιηθούν: υπάρχουν επίπεδες εκτάσεις χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης παρέμβασης, μπορεί να γίνει εύκολα η σπορά φυσικού χλοοτάπητα (όπως σε άλλα αθλητικά κέντρα σε υψόμετρο στο εξωτερικό), να χαραχθούν με άσπρο χρώμα οι γραμμές των γηπέδων και να τοποθετηθούν κινητές εστίες τερματοφυλάκων (θα αφαιρούνται μετά το πέρας της θερινής περιόδου προετοιμασίας).

Η διαμονή και εστίαση θα λαμβάνει χώρα στα παρακείμενα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων και Καρυάς. Για 5 – 6 γήπεδα ποδοσφαίρου απαιτείται μία έκταση μικρότερη των 50 στρεμμάτων, π.χ. πλησίον της ευρύτερης περιοχής του χιονοδρομικού κέντρου.  Ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα τουλάχιστον 10 ομάδες π.χ. ποδοσφαίρου με συνολικό αριθμό μελών αποστολής (10 Χ 30) τριακόσια άτομα ανά δεκαπενθήμερο. Προϊόντος του χρόνου και σωματεία άλλων αθλημάτων θα μπορούσαν να ενταχθούν στο αθλητικό κέντρο προετοιμασίας  και να επιμηκυνθεί χρονικά η λειτουργία του. Μία περιβαλλοντικά ήπια και χαμηλού κόστους επένδυση αθλητικού τουρισμού που αφενός θα διαφημίζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την ευρύτερη περιοχή και που αφετέρου θα δώσει στα Τρίκαλα την δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης και τους θερινούς μήνες. Επιπρόσθετα θα ενισχύσει και την επισκεψιμότητα και στο παραθαλάσσιο Ξυλόκαστρο και στις γειτονικές περιοχές.

-Μέρος της πανέμορφης μαρίνας του Ξυλοκάστρου (που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε την 1η μαρίνα – αλιευτικό καταφύγιο της χώρας που είχε βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία)  έχει την απαραίτητη έκταση (20m x 30m) για φιλοξενία ακόμη και διεθνών αγώνων υδατοσφαίρισης (water polo).  Διεθνώς, αξίζει να σημειωθεί είναι περιζήτητοι και δυσεύρετοι οι προστατευμένοι από κυματισμό αγωνιστικοί χώροι water polo σε φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αναγκάστηκαν από τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες να κτίσουν πολυδάπανες και κοστοβόρες θερμαινόμενες κολυμβητικές δεξαμενές, με νερό που συνεχώς επεξεργάζεται – απολυμαίνεται (πισίνες). Η φύση και η γεωγραφική μας θέση μας τα παρέχουν δωρεάν. Με ελάχιστο κόστος διαμόρφωσης και σε πεντακάθαρη θάλασσα μπορεί η Δυτική Κορινθία να έχει άμεσα έναν νέον πυλώνα αθλητισμού προς ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας, ενάντια στην ανεργία και στην ύφεση…».

ΣΣ. Τα παραπάνω έχουν περάσει …έστω σαν σκέψη από τον νυν δήμαρχο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης Β. Τσιώτο;

Κ.Ν