Τι θα συμβεί φέτος με την Κορινθιακή σταφίδα…

“Αυξημένη φέτος είναι η ποσότητα της κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας. Οι καιρικές συνθήκες στον τρύγο ήταν καλές με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ποιότητα. Φέτος είχαμε οψίμηση στον τρύγο κατά περίπου 15 ημέρες.

Η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται κατά 95%). Ο αριθμός των παραγωγών που απασχολούνταν στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μειώθηκε κατά 11% κατά την περίοδο 2009 – 2015, ενώ οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας μειώθηκαν κατά 24,9% κατά την περίοδο 2010-2018, λόγω της μείωσης της παραγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), υπάρχει σημαντική συμβολή του προϊόντος στην οικονομία των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) που καλλιεργείται (Αχαΐας, Κορινθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων στον κλάδο εκτιμάται σε 6.500 άτομα (5.000 παραγωγοί, 800 άτομα στις δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας, 700 εποχικά απασχολούμενοι).

Ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι είχαμε μια μειωμένη παραγωγή. Έτσι η ΠΕΣ έδωσε την υψηλότερη μέση τιμή 2,05 ευρώ / κιλό, από το πρώτο κιλό που παρέλαβε μέχρι και το τελευταίο. Η Ένωση πιστεύει ότι η «μέση τιμή» δίνει μια ασφάλεια στους παραγωγούς.

Φέτος η παραγωγή σταφίδας είναι αυξημένη 15 – 30% ανάλογα την περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μια «ισορροπημένη τιμή» η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του προϊόντος αλλά και θα εξασφαλίζει το εισόδημα του παραγωγού.

Η ΠΕΣ είναι η οργάνωση που εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών σε όλη την Πελοπόννησο. Κάνει το 60- 65% των εξαγωγών σταφίδας. Παρά την φετινή αυξημένη παραγωγή μπορούμε να δώσουμε μια καλή τιμή παραγωγού. Κατά το Δεκέμβριο η ΠΕΣ αναμένεται να ανακοινώσεις τιμές παραγωγού.

Λόγω της μειωμένης περσινής παραγωγής πολλοί ξένοι εισαγωγείς αντικατέστησαν την κορινθιακή σταφίδα με την σουλτανίνα, που η Τουρκία είναι ο μεγάλος «παίκτης» της παγκόσμιας αγοράς με πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι αυτή την εποχή έχουμε υποτονική ζήτηση για εξαγωγές. Όλοι μαζί στον κλάδο θα πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η καλλιέργεια…», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο agrotypos.gr