Το Δερβένι δοκιμάζεται σκληρά αλλά… -…Τι συμβαίνει με το κτίριο του Ειρηνοδικείου; -Το θέμα στον υπουργό -…Η δημοτική αρχή τι λέει;

Το Δερβένι δοκιμάζεται σκληρά αλλά…

Τι συμβαίνει και με το κτίριο του Ειρηνοδικείου;

…Η δημοτική αρχή τι λέει;

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, για την αξιοποίηση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Δερβενίου,που είχε παραχωρηθεί από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, χωρίς από τότε να έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση.

Ο κ. Ψυχογιός, με την κοινοβουλευτική αυτή παρέμβαση, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου του Ειρηνοδικείου Δερβενίου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και στη βάση του μνημονίου συνεργασίας Δήμου και Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Κορινθιακού Κόλπου…», αναφέρεται από το γραφείο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιού

Στην ερώτηση που  κατατέθηκε αναφέρεται:

Το Ειρηνοδικείο Δερβενίου αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία στην κεντρική πλατεία του Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης, δίπλα στον Κορινθιακό Κόλπο και το οποίο συνδέεται με την ταυτότητα και την ιστορία της περιοχής. Ως ένα πάγιο αίτημα Δημοτικών Αρχών, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων της περιοχής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2018 (ΦΕΚ 212/2018) την δωρεάν παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ στον οικείο Δήμο για 5 έτη με σκοπό την αξιοποίηση για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Το κτίριο δυστυχώς σήμερα έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το πέρασμα του χρόνου, ενώ έχει εγκαταλειφθεί – χωρίς καμία παρέμβαση – για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά την παραχώρηση του, και στη βάση πρότασης του Τοπικού Συμβουλίου Δερβενίου, συμφωνήθηκε να υποβληθεί αίτημα για την αξιοποίηση του κτιρίου ως εκπαιδευτικό Κέντρο έρευνας, θαλασσίων μελετών και ανάδειξης του Κορινθιακού κόλπου, ενώ σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Η δημιουργία αυτού του Κέντρου αποτελεί κρίσιμο κόμβο ανάπτυξης και εκπαίδευσης στην Δυτική Κορινθία και ταυτόχρονα συνεπάγεται αναβάθμιση της περιοχής, βελτίωση της τοπικής οικονομίας με την αύξηση της επισκεψιμότητας και νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους.

Επειδή, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης είναι για πέντε χρόνια, με το 2023 να είναι η τελευταία χρονιά και τα περιθώρια αξιοποίησης να στενεύουν πλέον ασφυκτικά.

Επειδή, τόσο η συντήρηση του χώρου, όπου υπάρχει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, όσο και η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος με αποκατάσταση και υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας Δήμου – ΕΛΚΕΘΕ είναι νευραλγικής σημασίας.

Επειδή, το Δερβένι δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και με τις επιλογές της κυβέρνησης (κλείσιμο τραπεζών και υποθηκοφυλακείου, πλήρης απαξίωση ΕΛΤΑ και Ιατρείου, κλπ.), ερημοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επειδή, ο σκοπός της παραχώρησης του Ειρηνοδικείου το 2018 ήταν ακριβώς να συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης και να στηρίξει την τοπική κοινωνία και οικονομία, τη νεολαία, αλλά και την εικόνα της Ευρωστίνης, πέρα και από τα όρια της Κορινθίας.

Επειδή η δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Κορινθιακού Κόλπου ανταποκρίνεται στις δράσεις και προτάσεις κινημάτων της περιοχής, ενισχύει την επιστημονική γνώση για την προστασία του Κορινθιακού, ενώ αναβαθμίζει και διαφημίζει συνολικά την Κορινθία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύετε επιτέλους να προχωρήσετε στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου του ΕιρηνοδικείουΔερβενίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι το 2023 λήγει η παραχώρηση που έγινε το 2018 στον οικείο Δήμο;»