Το Ξυλόκαστρο γιόρτασε την μνήμη του Πολιούχου του Αγ. Ιερομάρτυρος Βλασίου…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΕΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Με την συμμετοχή πλήθους Πιστών και με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλήθους Ιερέων.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ευλογία της διακονίας του λόγου, αναφέρθηκε στην Πίστη και στο Μαρτύριο ως τους δύο πυλώνες που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο του Θεού, δηλαδή, αυτόν που στην ζωή του αγωνίζεται να εφαρμόσει τις εντολές του Θεού και να αποκτήσει αγιότητα βίου.

Ο Ιεροκήρυξ επεσήμανε ότι η Πίστη δεν είναι προσωπική υπόθεση του καθενός αλλά οφείλουμε να έχουμε ενότητα Πίστεως ευθυγραμμίζοντας την ζωή μας με την Πίστη των Αγίων προπατόρων μας. Το μαρτύριο δε είναι η απόδειξη της Πίστεως. Όταν κάποιος πιστεύει δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε και να δειλιάσει, αντίθετα προχωρεί προς το μαρτύριο με παρρησία και εν δόξη όπως ακριβώς έκανε και ο τιμώμενος Άγιος Βλάσιος ο Θαυματουργός, ο Οποίος με την θερμή του Πίστη στον αληθινό Θεό οδηγήθηκε στο Μαρτύριο. Ολοκλήρωσε τον λόγο του προς τους Πιστούς με την προτροπή «γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς» (Αποκ. β,10΄).

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί, αφού στην πόλη έγινε «μονο – εκκλησιά» (δηλαδή δεν λειτούργησαν οι άλλες Ενορίες) για τον Προστάτη Άγιο της, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιουμένων από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Αναστασίου Κουτσούρη, Αρχιερατικό Επίτροπο Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, π. Ιωάννη Γαλάνη, Εφημέριο Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Αναστάσιο Κοΐνη, Εφημέριο του Πανηγυρίζοντος Ι. Ναού και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Χρίστου Χίλια.

Τον ιερό άμβωνα διακόνησε, κατόπιν σεπτής εντολής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας αλλά και το Αποστολικό, που ορίζει η Εκκλησία μας για την Κυριακή αυτή και το οποίο αντικαταστάθηκε, ένεκα της Ιεράς Πανηγύρεως, απ᾿ αυτό του Ιερομάρτυρος, ομίλησε για τα χαρίσματα (τάλαντα), που ο Θεός πλούσια χαρίζει σε κάθε πλάσμα Του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της…»