“21 Ιουνίου -Βραδιά ιστορίας στο Κιάτο”

Από την Βασιλική Ευστρατιάδου της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου αναφέρεται:

«21 Ιουνίου-Βραδιά Ιστορίας στο Κιάτο

Το υπέροχο βραδινό του θερινού ηλιοστασίου στο γραφικό θεατράκι της Τραγάνας στο Κιάτο παρακολουθήσαμε μία ωραία Εκδήλωση με «άρωμα» Ιστορίας και Παράδοσης. Το σύστημα των Ναυτοπροσκόπων Κιάτου διοργάνωσε με μοναδική επιμέλεια αφιέρωμα στη «Σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου, 17-20 Ιουνίου 1919, αλλά και των Σωκίων και Κάτω Παναγιάς από το 1919 έως το 1922».

Μια ιστορία δραματική, άγνωστη δυστυχώς στους πολλούς, που ανέδειξε την ιδεολογία του Προσκοπισμού και ιδίως αυτού της Μικράς Ασίας, που παρότι υπό την οθωμανική κυριαρχία σχεδόν έως το 1919 ζούσε και εκφραζόταν με τα ελληνικά και χριστιανικά ιδεώδη.

Η συμμετοχή στη βραδιά πλούσια: Το θέατρο Σικυώνια Σκηνή μας εντυπωσίασε με δρώμενο χαρακτηριστικό από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη που απέδωσαν υπέροχα κύριες-μέλη του.

Επίσης του Συλλόγου Μικρασιατών Κιάτου δρώμενο από το έργο «Όταν η Κασσάνδρα συνάντησε τη Σμύρνα» που μας συγκλόνισε με την ερμηνεία της ηθοποιού. Χορευτικά τμήματα της «Νεφέλης» του Διμηνιού με τις ωραίες ερυθραιώτικες φορεσιές και χορούς Μικράς Ασίας αλλά και το εφηβικό τμήμα της Μικρασιατικής Στέγης. Η κυρία Αθανασούλη με την ωραία της φωνή σε χαρακτηριστικά τραγούδια. Τα βίντεο και η αφήγηση με τα ιστορικά γεγονότα μας πέρασαν μέσα από το Αιγαίο και πήγαμε απέναντι, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην κοιτίδα της ελληνικής σκέψης και μήτρας του Δυτικού Πολιτισμού από π.Χ. βεβαίως, αλλά στην πιο δραματική ώρα της Στο 1919 ως το 1922, που έσβησε δια παντός το φως της Ελληνικής Ανατολής και χάθηκε η Ανατολική παραστάδα του Έθνους μας.

Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους των Ναυτοπροσκόπων Κιάτου για το έργο τους στη Νεολαία της περιοχής, για το μάθημα Ιστορίας που μας έδωσαν, για το «ταξίδι» που μας πήγαν, ως σπονδή στα 100+4 χρόνια από τότε!

Να ’ναι ευλογημένοι γιατί «όλβιος εστί, όστις ιστορίης έσχε μάθησιν»!

Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Υ.Γ. Με πολλή συγκίνηση είδαμε εκπροσώπους του Προσκοπισμού από Άργος, Κοιλάδα και Αθήνα αλλά και εκπροσώπους του Δήμου Σικυωνίων δίπλα τους.

Μπράβο σε όλους! Συνεχίστε!

Με αγάπη,

Β. Ευστρατιάδου, θεατής της βραδιάς»