Από τον πρώην αντιδήμαρχο του δήμου Σικυωνίων Ν. Ζαχαρόπουλο αναφέρεται:
«Πρόσφατα επισκέφθηκα τους φίλους μου στον πρ. Δήμο Μυστρά Λακωνίας και διεπίστωσα, μεταξύ των άλλων, τηνπροσπάθεια της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σπάρτης για περιποίηση και καθαριότητα της τουριστικής αυτής περιοχής .
Ειρήσθω εν παρόδω ο δικός μας Δήμος Σικυωνίων, δυστυχώς για όλους μας, δεν «πιάνει ούτε την βάση» στον τομέα της καθαριότητας και περιποίηση της πόλης του Κιάτου και της περιοχής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι πέραν της ευθύνης και της υποχρέωσης των Δημοτικών αρχών στον σημαντικό αυτόν τομέα, έχουμε και εμείς, ως Δημότες, τις δικές μας υποχρεώσεις κα οφείλουνε να τις εκπληρώνουμε για το καλό το δικό μας και του τόπου μας.
Δημοσιεύω παρακάτω ένα εξαιρετικό δημοσίευμα, για το θέμα της καθαριότητας, του αγαπητού φίλου και πρ. Δημάρχου του Δήμου Μυστρά Δημήτρη Αποστολάκου, τον οποίο και ευχαριστώ για την φιλοξενία.
«Καθαριότητα ενός Δήμου: Πρόστιμα η Παιδεία;
Η καθαριότητα ενός Δήμου, δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου. Είναι υπόθεση όλων μας.
Ένας Δήμος μπορεί να διαθέτει προσωπικό, απορριμματοφόρα, κάδους και υπηρεσίες καθαριότητας. Μπορεί να οργανώνει την αποκομιδή, την ανακύκλωση και την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων. Όμως, όσο καλά οργανωμένη κι αν είναι μια υπηρεσία, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συνεργασία και την υπευθυνότητα των δημοτών.
Η καθαρή πόλη ξεκινά από μια απλή πράξη: δεν πετάμε όπου μας βολεύει.
Δεν αφήνουμε σακούλες έξω από τους κάδους. Δεν πετάμε κλαδιά, μπάζα και ογκώδη αντικείμενα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Δεν αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο σαν να μην ανήκει σε κανέναν. Αντίθετα, τον αντιμετωπίζουμε σαν το κοινό μας σπίτι.
Και εδώ βρίσκεται η ουσία: τα πρόστιμα δεν μπορούν να είναι η λύση.
Μπορεί να είναι ένα τελευταίο μέτρο για όσους συνειδητά αδιαφορούν, όμως η πραγματική λύση είναι η παιδεία, η ενημέρωση, η πρόληψη και η αλλαγή νοοτροπίας.
Γιατί δεν θέλουμε έναν δημότη που δεν πετάει σκουπίδια επειδή φοβάται το πρόστιμο.
Θέλουμε έναν δημότη που δεν τα πετάει επειδή σέβεται την πόλη του.
Ας ζητάμε από τον Δήμο καλύτερη οργάνωση και καλύτερες υπηρεσίες.
Ας απαιτούμε συνέπεια και αποτελεσματικότητα
Αλλά ταυτόχρονα ας κάνουμε κι εμείς το αυτονόητο.
Η καθαριότητα δεν επιβάλλεται μόνο με κανονισμούς. Καλλιεργείται με παιδεία.
Και ένας πραγματικά καθαρός Δήμος είναι αποτέλεσμα περισσότερου σεβασμού εκ μέρους μας προς αυτόν.
Κατ’ ουσία σε μας τους ίδιους!
Ο Δήμος είναι δικός μας. Ας τον προσέχουμε λοιπόν σαν να είναι το σπίτι μας».

ΣΣ. Η δημοτική αρχή του Σταματόπουλου και ο δήμαρχος πώς βλέπουν και τον τομέα της καθαριότητας στο δήμο; Θεωρούν ότι οι δημότες είναι ικανοποιημένοι;
Κ.Ν

