Το παρακάτω θέμα είναι σοβαρό και έχει απασχολήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και την τοπική κοινωνία στο Κιάτο
Σε ανακοίνωση από την Β΄ΕΛΜΕ Κορινθίας αναφέρεται:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική και βίαιη ενέργεια αναγραφής ναζιστικών και φασιστικών συνθημάτων στους τοίχους του 1ου ΓΕΛ Κιάτου, καθώς και τις ευθείες, θρασύδειλες απειλές για σωματική βία σε βάρος των καθηγητών του σχολείου.
Τέτοιες πρακτικές, που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας, δεν έχουν καμία θέση στα δημόσια σχολεία, στους χώρους της μάθησης και της δημοκρατίας. Η απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι επιτελούν καθημερινά με αυταπάρνηση το παιδαγωγικό και κοινωνικό τους έργο, θα πέσει στο κενό. Οι φωνές του μίσους, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας δεν θα καταφέρουν να επιβάλουν το φόβο στις σχολικές αίθουσες.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι:
- Στηρίζουμε αμέριστα τους συναδέλφους μας στο 1ο ΓΕΛ Κιάτου και στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε κάθε μορφή εκφοβισμού, απειλής ή βίας.
- Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο διδάσκονται η ελεύθερη έκφραση, η κριτική σκέψη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.
- Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτική Αρχή, Αστυνομικές Αρχές) να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο σχολείο, την προστασία της σχολικής κοινότητας και τον εντοπισμό των υπαιτίων.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων και τη μαθητική κοινότητα να περιφρουρήσουν το δημοκρατικό χαρακτήρα των σχολείων μας. Ο φασισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν».
Σε ανακοίνωση του Συντονιστικού της ΕΛΑΣ Κορινθίας αναφέρεται:
«Ναζιστικά σύμβολα και βανδαλισμοί σε σχολείο του Κιάτου. Καμία ανοχή στον φασισμό!
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη Κορινθίας καταδικάζει απερίφραστα τους βανδαλισμούς και την αναγραφή ναζιστικών συμβόλων και φασιστικών συνθημάτων σε σχολείο του Κιάτου.
Οι φθορές σε σχολικές εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες. Όταν συνοδεύονται από ναζιστικά σύμβολα, αποτελούν ένα σοβαρό προειδοποιητικό μήνυμα που απαιτεί άμεση διερεύνηση και αποφασιστική αντιμετώπιση.
Το σχολείο είναι χώρος γνώσης, δημοκρατίας και ελευθερίας, όχι πεδίο δράσης του φασισμού και του μίσους. Δεν θα επιτρέψουμε την κανονικοποίηση μιας εγκληματικής ιδεολογίας που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα.
Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον ΣΕΠΕ Σικυώνας Ξυλοκάστρου και στους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται το δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο και την ιστορική μνήμη.
Τα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων δεν λύνονται μαζί με δολοφόνους και μέλη εγκληματικών οργανώσεων, αλλά με την οργάνωση και την πάλη.
Καλούμε τον Δήμο Σικυωνίων και τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές να αντιμετωπίσουν το περιστατικό με τη σοβαρότητα που απαιτείται, να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση των φθορών και να ενισχύσουν τις δράσεις πρόληψης του ρατσισμού και της φασιστικής προπαγάνδας.
Οι βανδαλισμοί δεν είναι αθώα υπόθεση. Τα ναζιστικά σύμβολα δεν είναι αθώα σύμβολα. Καμία ανοχή στον φασισμό».
Κ.Ν

