Ερώτηση στους υπουργούς για το θέμα του νερού στο Ζευγολατιό από βουλευτή ΕΚΤΟΣ Κορινθίας!
-Οι δικοί μας Κορίνθιοι βουλευτές, της κυβέρνησης δηλαδή, …τι κάνουν; Τι έχουν κάνει ως τώρα και τι έχουν καταφέρει;
-Δεν βλέπουν την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων;
Έχουμε “υποτίθεται” και δύο Κορίνθιους υφυπουργούς Δήμα και Ταγαρά!
Από τον άλλον βουλευτή Κ. Κόλλια …δεν περιμένουμε τίποτα! Ούτως ή άλλως δείχνει “διακοσμητικός” για τα σοβαρά θέματα που αφορούν την Κορινθία! Εξάλλου και οι δήμαρχοι του νομού συνηθίζουν να ευχαριστούν δημόσια για άλλα θέματα, έστω μικρά, τους δύο υφυπουργούς για κάτι που κάνουν!
Για τον Κ. Κόλλια …ακόμα ψάχνουμε έστω ένα ευχαριστήριο από τότε που έγινε βουλευτής (με δικαστική απόφαση)
Από το ΠΑΣΟΚ Κορινθίας αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η ΝΕ Κορινθίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βλέποντας την ανεπάρκεια και την αδράνεια της κυβέρνησης, καθώς δεν φρόντισε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης στο Ζευγολατιό που υπάρχει εδώ και εβδομάδες, έθεσε την προβληματική κατάσταση υπόψιν του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Αργολίδας κ. Ανδρέα Πουλά.
Ο δραστήριος και διαχρονικά ενδιαφερόμενος για τα προβλήματα της Κορινθίας Βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση σήμερα Δευτέρα 04.07.2022 προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τονίζεται ότι το μόνο που μας απασχολεί αυτή την στιγμή, είναι να ξανατρέξει τώρα νερό στις βρύσες των κατοίκων και στα χωράφια των αγροτών. Όσο κωλυσιεργούν οι υπεύθυνοι, τόσο θα εντατικοποιούμε τις δράσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Έντονα προβλήματα ύδρευσης – άρδευσης παρατηρούνται στην Κορινθία λόγω έλλειψης νερού, ιδίως τις χρονιές που δεν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια και ιδιαίτερα έντονα στο Ζευγολατιό Κορινθίας, έδρα του Δήμου Βέλου-Βόχας με περίπου 6.000 κατοίκους.
Το χωριό υδρεύεται και αρδεύεται με γεωτρήσεις μεγάλης σκληρότητας. Εφέτος ήταν εμφανές ότι λόγω της λειψυδρίας δεν θα υπήρχε επάρκεια ύδατος για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών (οπωροφόρα δένδρα και αμπέλια) και της ύδρευσης των σπιτιών.
Η λειτουργία του φράγματος Ασωπού που θα έδινε λύση στο πρόβλημα είναι ακόμα στον αέρα, παρά την χρηματοδοτημένη μελέτη από το 2001 και τα πολλαπλά εγκαίνια που έχουν γίνει. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης οι Κοινότητες Καλεντζίου, Βοχαϊκού και Κοκκωνίου.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι του Ζευγολατιού δεν έχουν νερό ούτε στις βρύσες των σπιτιών τους και έχουν ξοδέψει εκατοντάδες ευρώ για δεξαμενές, πιεστικά και μηχανές μετάγγισης νερού. Όσον αφορά τις καλλιέργειες, οι παραγωγοί εξαγώγιμων προϊόντων θα αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν λόγω έλλειψης νερού με κίνδυνο να χαθεί εκτός από την έτοιμη σχεδόν συγκομιδή και το φυτικό κεφάλαιο.
Την Τετάρτη 29/6/2022 οι κ.κ. Νανόπουλος και Παπακυριάκος Δήμαρχοι Κορινθίων και Βέλου – Βόχας ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι απαιτείται η κατασκευή νέου δικτύου μήκους 3 χλμ για να μεταφερθεί νερό μεταξύ των δύο Δήμων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το υπάρχον δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εξαιτίας “παράνομων παρεμβάσεων” σε αυτό.
Ο συγκεκριμένος λόγος ήταν η αιτία για να παγώσει η αποστολή νερού, σύμφωνα με τους ίδιους. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι, αγρότες και επιχειρήσεις και να μείνουν χωρίς το βασικό αγαθό του νερού μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το πρόβλημα στο Ζευγολατιό Κορινθίας είναι χρόνιο ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την άμεση και ποιες για την μόνιμη επίλυση του; Πότε θα ξανατρέξει νερό στις βρύσες των κατοίκων;
- Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Φράγμα του Ασωπού και ποιες ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης θα καλύψει άμεσα στην ΠΕ Κορινθίας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του;
- Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία μικρών, μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων – υδροσυλλεκτών στην Κορινθία; Αν ναι ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους;
- Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους κατοίκους και τους αγρότες τις περιοχής για τις δαπάνες και τις καταστροφές στις καλλιέργειες εξαιτίας του προβλήματος έλλειψης νερού»;
Κ.Ν