Σε ανοικτή επιστολή ο πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλης Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας αναφέρει:
«Προς
τους Βουλευτές Ν. Κορινθίας,
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας
Δημάρχους Δήμων : Κορινθίων και Βέλου Βόχας
Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Ζευγολατιού
Αξιότιμοι,
Αφουγκραζόμενος την απογοήτευση κατοίκων του χωριού Ζευγολατιό απευθύνω την παρούσα επιστολή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή που μεγάλωσα, εκεί όπου ζουν οι συγγενείς, οι φίλοι μου και οι συμπολίτες μου σχετικά με το πρόβλημα άρδευσης και ύδρευσης του χωριού των 6000 κατοίκων.
Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι είναι χρονίζον και για τη λύση αυτού υπήρξαν υποσχέσεις, εδώ και δεκαετίες, δημιουργίας ενός φράγματος το οποίο όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε αξιωθεί να το δούμε να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι πάμπολλοι μας το υποσχέθηκαν και πάνω τους στηρίξαμε όλες τις ελπίδες μας. Οι κάτοικοι του χωριού είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν νερό σε δεξαμενές ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι ανάγκες των οικιών τους αλλά και οι ανάγκες των καλλιεργειών.
Το Ζευγολατιό διψά, οι κάτοικοι και η γη του χωριού μας διψούν αλλά δεν φαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα. Το Ζευγολατιό διψά ενώ βοήθησε στο παρελθόν να γλιτώσει από τη λειψυδρία η Κόρινθος. Όπως είναι γνωστό, το Ζευγολατιό μέσα από γεωτρήσεις είχε νερό το οποίο και διέθετε μέσω δικτύου του στην Κόρινθο που τότε αντιμετώπιζε πρόβλημα.
Ο υδροφόρος αυτός ορίζοντας άδειασε και το δίκτυο αυτό είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί η Κόρινθος που έχει νερό και το προσφέρει μέχρι το γειτονικό μας χωριό που ανήκει στο Δήμο Κορινθίων.
Αγαπητοί κύριοι, θα μπορούσε εύκολα να υπάρξει πρωτοβουλία από εσάς και να λυθεί το πρόβλημα αν συνδεθεί το δίκτυο που παρέχει νερό στην Κόρινθο με το χωριό. Τρόπος, λοιπόν υπάρχει, θέληση υπάρχει; Μπορούν οι αδελφοί μας οι Κορίνθιοι να μας βοηθήσουν όπως κάναμε κι εμείς για εκείνους στο παρελθόν;
Θα προτείνουμε άλλη μία λύση που ελπίζουμε να εισακουστεί και να δώσει ένα τέλος στην εξωπραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Θα θέλαμε λοιπόν να μας απαντήσετε για ποιο λόγο από τη στιγμή που σε όμορα χωριά του Δήμου Βέλου Βόχας το νερό υπάρχει, οι δεξαμενές γεμίζουν, γεωτρήσεις υπάρχουν δεν υπάρχει η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα δίκτυο να στέλνει νερό και στο χωριό μας;
Στην κατάσταση που έχουμε φθάσει δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα το κόστος του έργου, είμαστε ισότιμοι πολίτες αυτού του κράτους, δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι στην ερήμωση που αργά ή γρήγορα θα επέλθει.
Σας παρακαλούμε μην επιτρέψετε να συνεχιστεί η ανυδρία στον τόπο της Σουλτανίνας που κι εκείνη θα εξαφανιστεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπως και τα νέα παιδιά που δεν βρίσκουν στην επαρχία μας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να παραμείνουν σε αυτήν, να εργαστούν για τον τόπο και τη γη του. Ποιός θα έχει την ευθύνη για αυτό που θα συμβεί; Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια σας».
ΣΣ. Καλά τα λέει ο ιερέας παραπάνω για το πρόβλημα με το νερό. Αλλά …σιγά μην ιδρώσει το αυτί των Κορίνθιων πολιτικών -βο(υ)λευτών που τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στον Ασωπό!
…Αυτοί είναι υποτίθεται της κυβέρνησης και κατέχουν υπουργεία! Αν δεν πιέσουν και δεν εισακουστούν αυτοί ποιοι θα το κάνουν; Στα μεγάλα έργα δυστυχώς είναι απόν!
Για ανακοινώσεις δευτερευούσης σημασίας πάντως …τα πάνε περίφημα! …Αυτούς έχουμε! Το τι να περιμένουμε από αυτούς, ας το απαντήσουν καλύτερα οι Κορίνθιοι…
Κ.Ν