Κορινθιακός Κόλπος: “Οι μεταβολές του ραδονίου πιθανώς να είναι πρόδρομος σεισμών…” λένε οι επιστήμονες!

Κάποιες σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται εδώ και αρκετό διάστημα στον Κορινθιακό Κόλπο και είναι αισθητές σε κάποιες περιοχές και της Κορινθίας έχουν προκαλέσει κάποια ανησυχία στους κατοίκους.

Την περασμένη εβδομάδα κάναμε και άλλη μία ανάρτηση: ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Μετά τα 3,6 Ρίχτερ ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δονήσεις …ανοιχτά του Μελισσίου (φωτο)

“Οι μεταβολές του ραδονίου στο έδαφος αποτελούν, πιθανώς, πρόδρομο φαινόμενο σεισμών δείχνει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.

Η πολυετής μελέτη των μεταβολών της εδαφικής συγκέντρωσης του ραδονίου ως προδρόμου φαινομένου των σεισμών αποτελεί το αντικείμενο έρευνας επιστημόνων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία εστιάστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ειδικότερα στην περίπτωση του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, διαπιστώθηκε σταδιακή αύξηση του ραδονίου κατά την περίοδο πριν τους σεισμούς, απότομη πτώση λίγες ημέρες πριν και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε ένα νέο επίπεδο μέχρι να αρχίσει και πάλι η σταθερή άνοδος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Β.Κ. Καραστάθη, αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έκαναν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Reports”. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ‘Άκης Τσελέντης, Γιώργος Ελευθερίου και Ευάγγελος Μουζακιώτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, οι γεωφυσικοί Μηνάς Καφάτος και Ντίμιταρ Ουζούνοφ από το Κολλέγιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Schmid του Πανεπιστημίου Τσάπμαν στην Καλιφόρνια, καθώς επίσης ο Κανάρης Τσίγκανος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διατηρεί την τελευταία πενταετία δίκτυο ραδιομετρικών σταθμών ακτινοβολίας-γ, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε βάθος στο έδαφος, σε διάφορες θέσεις της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων νήσων, του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου και της Κρήτης. Η νέα επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνει κυρίως τα αποτελέσματα που αφορούν την σεισμική ζώνη του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου.

Αν και οι μεταβολές του ραδονίου έχουν προταθεί εδώ και δεκαετίες ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμών, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ο μηχανισμός που διέπει το φαινόμενο, αλλά και το γεγονός ότι κάποιες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε τέτοιες μεταβολές από τις γειτονικές τους”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

ΣΣ. Πριν από λίγες μέρες είχαμε και άλλη μία ανάρτηση με φωτογραφικό υλικό που σχολιάστηκε αρκετά:

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: “Εξαφανίστηκε” η θάλασσα σε Λέχαιο και Άσσο (φωτο)

Κ.Ν