Οι μοναχές στην Κορινθία …που είναι γνωστές και στο εξωτερικό!

“Την παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκοµικών προϊόντων µε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν έχουν στόχο οι µοναχές της Ιεράς Μονής Τιµίου Σταυρού στο Μαψό Κορινθίας, κάτι που πετυχαίνουν και µε το παραπάνω εφαρµόζοντας κατά γράµµα όλες τις σύγχρονες πρακτικές εκτροφής αγελάδων και τυροκόµισης στην τελευταίας τεχνολογίας καθετοποιηµένη εκµετάλλευσή τους.

Το κέρδος δεν αποτελεί αυτοσκοπό της εκµετάλλευσης, καθώς µέρος των προϊόντων πηγαίνει για ιδιοκατανάλωση και στα πάνω από χίλια παιδιά που για τρεις µήνες το καλοκαίρι φιλοξενούνται εκεί για κατασκήνωση και σε φιλανθρωπικούς σκοπούς εκτός µονής. Παρόλα αυτά όµως η αριστοποίηση των συντελεστών παραγωγής και η άριστη κατάρτιση στις διαδικασίες, κάνουν τα εναποµείναντα προϊόντα που διοχετεύονται στην αγορά ανάρπαστα µέχρι το Ντουµπάι.

Γραβιέρα, κεφαλίσιο τυρί, καπνιστό τυρί, γραβιέρα µε πιπέρια, παραδοσιακό γιαούρτι σακούλας, βούτηρο και παστεριωµένο γάλα συγκαταλέγονται στα συσκευασµένα προϊόντα της µονάδας που ξεπερνούν κατά πολύ το µέσο όρο σε πρωτεϊνη και λοιπά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τροφοδοτούν την αλυσίδα σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης, τα ξενοδοχεία πολυτελείας Amanzoe στο Κρανίδι, Costa Navarino στην Πύλο και Nammos στη Μύκονο, ενώ τον Οκτώβριο θα αποσταλούν τα πρώτα φορτία και στο νέο Nammos στο Ντουµπάι, µε κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι µοναχές, η πλειοψηφία των οποίων έχουν πανεπιστηµιακή εκπαίδευση είναι εξειδικευµένες σε διαφορετικά στάδια της εκτροφής των ζώων και της τυροκόµησης έχοντας µετεκπαιδευτεί επί τούτου σε ιδρύµατα όπως το Τοσίτσα του Μετσόβου και η γαλακτοκοµική σχολή Ιωαννίνων.

Με παραγωγή 12 τόνους ανά αγελάδα ξεπερνά τις μονάδες της Γερμανίας


Στο συνδυασµό εξαιρετικού γενετικού δυναµικού, άριστης διατροφής των ζώων, πολύ καλής διαχείρισης και περιποίησης των ζώων καθώς και στην ηρεµία και την αγάπη που παρέχεται στα ζώα από τις µοναχές οφείλονται οι άριστες επιδόσεις στην µονάδα εκτροφής, µε τις µοναχές να πετυχαίνουν µέσο όρο απόδοσης σε παραγωγή γάλακτος ανά αγελάδα 11 µε 12 τόνους ανά γαλακτική περίοδο, την ώρα που οι βιοµηχανίες στην παραδοσιακά γαλακτοπαραγωγό χώρα Γερµανία φτάνουν τους 8,8 τόνους.

Στο κέντρο ελέγχου, το «στρατηγείο» της µονάδας, λειτουργεί λογισµικό στο οποίο καταχωρούνται κάθε στιγµή όλα τα δεδοµένα της εκτροφής, της παραγωγής γάλακτος, αλλά και της προληπτικής υγιεινής και υγείας για κάθε ζώο ξεχωριστά, όπως και οι χηµικές αναλύσεις του γάλακτος που διενεργούνται συνεχώς και εξατοµικευµένα για κάθε ζώο, βοηθώντας και στον εντοπισµό προβληµάτων όπως οι µαστίτιδες. Το σύγχρονο αµελκτήριο DeLaval 16 θέσεων που διαθέτει η µονάδα, µεταφέρει τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδοµένα του γάλακτος και εάν επισηµανθεί ο εντοπισµός κάποιου ζώου µε µαστίτιδα, το γάλα του αποµονώνεται σε χωριστό δοχείο συλλογής προς αποφυγή επιµόλυνσης. Πρέπει να σηµειωθεί πως στην επίτευξη τόσο υψηλών αποδόσεων ποσοτικά και ποιοτικά, συµβάλει αποφασιστικά η συµβουλευτική που παρέχει αφιλοκερδώς στις µοναχές ο οµότιµος καθηγητής ΓΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, Γεώργιος Ζέρβας.

Ο εξοπλισµός και οι πρακτικές της εκµετάλλευσης είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αυτόµατοι µηχανισµοί αποµάκρυνσης κόπρου, ειδικές ταινίες στο έδαφος από όπου καταναλώνουν οι αγελάδες τις χονδροειδείς ζωοτροφές για να µην γδέρνονται οι γλώσσες τους, ξύστρες και απαλοί χειρισµοί αφήνουν τις αγελάδες να πιάνουν µέγιστες αποδόσεις. Όσον αφορά τη διατροφή, οι ζωοτροφές παρασκευάζονται από πρώτες ύλες στη µονάδα”, αναφέρθηκε στο argolikeseidhseis.gr.