Από το εργατικό κέντρο Κορίνθου ανακοινώνεται: ‘Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους πραγματοποίησε συνάντηση με την Διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων στην Crown Hellas Can, στην οποία μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι επαπειλείτε κλείσιμο τμήματος του εργοστασίου.
Την Δευτέρα 6 Μαρτίου, 5 από τα 7 μέλη της Διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων στην Crown Hellas Can σε συνάντηση που ζήτησαν με αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου , μας ανακοίνωσαν την ολοκληρωμένη θέση της εταιρείας για το τμήμα τον «άκρων» ,θέση που προέβλεπε τις «οικειοθελείς αποχωρίσεις » ,που για εμάς είναι ομαδική απόλυση , 39 εργαζομένων του συνόλου δηλαδή του τμήματος .
Μας ενημέρωσαν ότι έχουν συνάντηση με την εργοδοσία την Τετάρτη 8 Μαρτίου και προτίθενται να κηρύξουν στάση εργασίας κατά την ώρα της συνάντησης , η συγκεκριμένη στάση εργασίας δεν προκηρύχθηκε .
Σε μετέπειτα συνάντηση μας ενημέρωσαν για την πρόταση της εταιρείας και το σχέδιο των «οικειοθελών αποχωρήσεων»- συγκεκαλυμένων απολύσεων, αμέσως η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζήτησε άμεση συνάντηση με την παρουσία του πρωτοβάθμιου Σωματείου και της εταιρείας για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε προτάσεις .Η εταιρεία το αρνήθηκε λέγοντας ότι ουσιαστικά το Εργατικό Κέντρο δεν έχει καμία αρμοδιότητα αφού υπάρχει το Πρωτοβάθμιο Σωματείο ,παραβλέποντας ότι υπάρχουν ασυνδικάλιστοι εργαζόμενοι στο εν λόγο τμήμα που φυσικά εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κέντρο .
Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Πρωτοβάθμιου Σωματείου να προβεί σε σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης τις «οικειοθελείς αποχωρίσεις », αμέσως επικοινωνήσαμε εγγράφως με το Σωματείο για κοινή σύσκεψη Διοικήσεων του Πρωτοβάθμιου και του Εργατικού Κέντρου πριν από την Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε και να θέσουμε στην διάθεση τους τις προτάσεις μας και οποιοδήποτε βοήθεια μπορούσαμε να συνεισφέρουμε.
Η απάντηση του Πρωτοβάθμιου ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος σύσκεψης πριν την Γενική Συνέλευση και αυτή να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά , στο ίδιο έγγραφο τους καλούσαμε να ζητήσουν εγγράφως την παρουσία αντιπροσωπίας της Διοίκησης του Κέντρου στην Γενική τους Συνέλευση όπως είναι η καταστατική τους υποχρέωση , έγγραφο το οποίο δεν λάβαμε ποτέ , αν και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προέδρο του Πρωτοβάθμιου αρχικώς δέχτηκε την παρουσία αντιπροσωπίας στην Γενική Συνέλευση .
Κατά την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης και με την παρουσία αντιπροσωπίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στην πύλη του Εργοστασίου ,ακολούθησε ένας τραγέλαφος ο οποίος θέτει ερωτηματικά για την ποιότητα του συνδικαλιστικού υπόβαθρου της Διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων στην Crown Hellas Can.
Αρχικώς ενημερώσαμε για την παρουσία μας στην εργοδοσία και ζητήσαμε την είσοδο μας στον χώρο της Γενικής Συνέλευσης και την ύπαρξη της συναίνεσης του Πρωτοβάθμιου . Στην συνέχεια μας ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα με την είσοδο μας , αλλά αμφισβητήθηκε η συναίνεση του Σωματείου και σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο μας είπε ότι δεν έχουν πάρει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την παρουσία μας στην συνέλευση ,αμέσως ζητήσαμε να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν .
Μετά την συνεδρίαση τους μας ανακοίνωσαν ότι τελικά δέχονταν την παρουσία μας αλλά δεν δέχεται τώρα η εργοδοσία , αμέσως ενημερώσαμε τηλεφωνικά την εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι αυτό αποτελεί παρακώληση συνδικαλιστής δράσης και διώκετε ποινικά , η απάντηση της ήταν ότι έχει ενημερώσει για το θέμα την διοίκηση της εταιρείας και η απόφαση τους δεν αλλάζει ,για αυτήν την τακτική της εργοδοσίας επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια .
Το ανησυχητικό είναι ότι κατά την Γενική Συνέλευση οι συνάδελφοι δεν μπορέσαν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη ενημέρωση για τις προτάσεις και θέσεις της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου που μπορούσαν να δώσουν μια άλλη οπτική και να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Άλλωστε οι προτάσεις της εργοδοσίας δεν αποτελούν μονόδρομο ,με ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης που θα περιείχε ακόμα και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ,απορρόφηση του συνόλου των εργαζομένων σε άλλα τμήματα , μέριμνα για όσους συνάδελφους δεν θέλουν να δεχτούν τις οικειοθελείς απολύσεις τους , πρόταση σε συναδέλφους στο σύνολο του εργοστασίου που βρίσκονται σε προ συνταξιοδοτικό καθεστώς ενός- δυο ετών, περιορισμός των εργολαβικών εργαζομένων ,διαφοροποίηση των βαρδιών κλπ. ,σε συνδυασμό με την συμβατική υποχρέωση της εργοδοσίας από τον αναπτυξιακό Νόμο στον οποίο είχε ενταχθεί 28/6/2016, και εκεί υπάρχει όρος για διατήρηση των θέσεων εργασίας για 7 χρόνια δηλαδή μέχρι 28/6/2023 ,όρος που μάλλον θα υπάρχει και σε επόμενα αναπτυξιακά προγράμματα όπως και της μη ύπαρξης απολύσεων κατά το προηγούμενο διάστημα της υπαγωγής.
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου γνωρίζοντας τα προβλήματα ανεργίας στον Νομό μας δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει καμία θέση εργασίας έναντι οποιουδήποτε τιμήματος .
Δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες στους πολλούς συναδέλφους μας που θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, λύσεις υπάρχουν διάθεση να επιβληθούν δεν υπάρχει”.