Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο στη διώρυγα της Κορίνθου που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα!

Από το γραφείο τύπου του βουλευτή της ΝΔ στην Κορινθία Χ. Δήμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την Διώρυγα της Κορίνθου ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας X. Δήμας.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση:

Tην Δευτέρα που μας πέρασε κλιμάκιο του Υπουργείο Υποδομών διενήργησε αυτοψία στην Διώρυγα όπου οι τεχνικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν  «άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη που θα χρειαστούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατομμυρίων Ευρώ.»

Για να μπορέσει όμως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά απαιτείται  αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητα του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την ΑΕΔΙΚ το οποίο ήδη δρομολογείται.

Επίσης, λόγω των συνθηκών ζήτησα από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βασιζόμενος πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο Καθηγητής κ. Λέκκας και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος «η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών».

Σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου κ. Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και την κατασκευή της διώρυγας Κορίνθου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη  Νίκα και τους Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας για την πορεία των δράσεων όσον αφορά την Διώρυγα Κορίνθου».

ΣΣ. Έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι κατολισθήσεις μέσα στη διώρυγα της Κορίνθου, ειδικά τον περασμένο χρόνο (μέχρι και σήμερα) …για να πάρουν μπρος οι Κορίνθιοι βουλευτές και να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το θέμα. Όταν τα γράφαμε τόσα χρόνια …πέρα έβρεχε! Ευτυχώς που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα

Κ.Ν