“Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων σε συνδυασμό με τα σταγονίδια του κορωνοϊού είναι ένα κοκτέϊλ θανατηφόρο. Αποδείχθηκε ότι σε περιοχές όπου γίνεται έντονη κατάχρηση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έτσι είναι έντονη και η παρουσία του κορωνοϊού.
Για αυτό το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών συστήνει όσοι χρησιμοποιούν κάθε λογής φυτοφάρμακα είτε για τα λουλούδια τους στον κήπο είτε για τις καλλιέργειες τους πρέπει να προβληματιστούν έντονα γιατί ακόμη δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες έρευνες στην διατροφική αλυσίδα.
Το ΠΑΚΟΕ επικαλείται έρευνες που έγιναν στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκε αύξηση των προϊόντων που έφεραν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Όσο αφορά την Αργολίδα, τέτοιες περιπτώσεις βρέθηκαν σε σημεία διακίνησης στην Αργολίδα αλλά και σε προϊόντα προέλευσης Αργολίδας που διακινήθηκαν σε λαϊκές και super market της χώρας. Για το 2019 η ΔΑΟΚ Αργολίδας συνέλλεξε και εξέτασε συνολικά 76 δείγματα (40 δείγματα λαχανικών, 29 δείγματα φρούτων και 7 δείγματα ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών) εκ των οποίων το 49% βρέθηκε χωρίς καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων , ενώ η συχνότητα εμφάνισης πολλαπλών υπολειμμάτων φαρμάκων, δηλαδή υπολείμματα περισσότερα της μίας δραστικής ουσίας ήταν στο 27%.
Σχετικά με την Κορινθία αρμόδιοι αναφέρουν ότι η αύξηση που παρουσιάστηκε στα προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι δεδομένη, αλλά δεν ξεπερνά το 10%. Πιο αναλυτικά, έλαβαν χώρα 53 δειγματοληψίες αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές, μανάβικα και super market της Κορινθίας (45 νωπά αγροτικά προϊόντα και 8 μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα).
Τέλος, όσο αφορά την επιβολή προστίμων, σημειώνεται πως η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν τα πρόστιμα για βεβαιωμένες παραβάσεις έως και ένα έτος”, αναφέρθηκε στο anagnostis.org