“Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ’), που καθορίζει νέα κριτήρια και διαδικασίες οριοθέτησης οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Η Περιφερειακή Παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μαρασμό της υπαίθρου και απόλυτη απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας.
Δραματικές επιπτώσεις σε 862 χωριά της Πελοποννήσου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, συνολικά 862 κοινότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου επηρεάζονται άμεσα από τις ρυθμίσεις του νέου ΠΔ.
Οι επιπτώσεις εκτείνονται και στους πέντε νομούς:
- Μεσσηνία: 273 κοινότητες.
- Αρκαδία: 246 κοινότητες.
- Λακωνία: 163 κοινότητες.
- Κορινθία: 113 κοινότητες.
- Αργολίδα: 67 κοινότητες.
Το νέο πλαίσιο περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα δόμησης σε ιδιοκτησίες μικρότερες των 2 στρεμμάτων, που βρίσκονται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οικόπεδα καθίστανται μη αξιοποιήσιμα, οδηγώντας σε παγώματα επενδύσεων, εγκατάλειψη των οικισμών και αποδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.
Ζητούν άμεση αναθεώρηση
Η περιφερειακή παράταξη καταγγέλλει ότι το ΠΔ εξυπηρετεί «πολιτικές συγκέντρωσης περιουσιών στα χέρια μεγάλων συμφερόντων του real estate και του τουρισμού», στερώντας τη δυνατότητα ανάπτυξης από τους κατοίκους της υπαίθρου.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης (Π.Ε. Μεσσηνίας), Γιάννης Σιάτος (Π.Ε. Κορινθίας) και Παναγιώτης Μερμίγκης (Π.Ε. Αργολίδας), ζητούν:
- Άμεση απόσυρση του ΠΔ 129/2025
- Έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου χωροταξικού σχεδίου, που θα προστατεύει τη μικροϊδιοκτησία και θα ενισχύει την αναζωογόνηση των χωριών.
«Η ανάπτυξη της Πελοποννήσου περνά μέσα από τους ανθρώπους της και την προστασία της περιουσίας τους», υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι, προειδοποιώντας για ένα νέο κύμα αστυφιλίας και εγκατάλειψης των παραδοσιακών οικισμών, αν δεν υπάρξει άμεση αναθεώρηση της πολιτικής”, αναφέρεται στο anagnostis.org.