Φωτογραφίες από την εορτή της Παναγίας Γιάτρισσας στο Λουτράκι

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την Εκκλησιαστική λαμπρότητα, που αρμόζει στην Παναγία μας και με την παρουσία των εκπροσώπων της Κυβέρνησης,της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου μας, εορτάστηκε κι εφέτος το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό στο Λουτράκι, όπου ενυπάρχει αποτεθησαυρισμένη η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της επονομαζομένης «Γιάτρισσας».

Το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και πλαισιωμένων από Κληρικούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Δυστυχώς εφέτος, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του Covid-19 δεν πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Ι. Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως του Λουτρακίου.

Την επομένη ημέρα Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγάπιου,Ιερέων και Διακόνων.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος,αναφέρθηκε στην θλιβερή τρέχουσα επικαιρότητα, ήτοι στην πανδημία του κορωνοϊού, στις κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις με τους «γείτονες» Τούρκους αλλά και στην «ποινικοποίηση του Ι. Άμβωνος» που επιχειρείται εσχάτως, γεγονός που δεν είχε επαναληφθεί ποτέ στα 2.000 χρόνια της Χριστιανοσύνης. Με αφορμή δε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου τόνισε ότι, ως Χριστιανοί επιβάλλεται να κρατάμε τις παραδόσεις μας και να αγαπάμε και να τιμούμε την Παναγία μας, που για εμάς υπήρξε «Ελευθερώτρια», Υπέρμαχος Στρατηγός», «Γιάτρισσα» των ψυχών και των σωμάτων μας και Μητέρα μας πουμας ένωσε με τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Παρότρυνε επίσης να στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, να ζούμε εν ειρήνη και ομονοία, να μελετούμε την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων για να λαμβάνουμε θάρρος και δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις προαναφερόμενες, στην αρχή του λόγου του, δυσκολίες της ζωής μας. Κατέληξε την ομιλία του προτρέποντας όλους να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να ολιγοψυχήσουν, αλλά να έχουν ανδρείο φρόνιμα και με τις ελπίδες στηριγμένες στην Αγία του Χριστού Εκκλησία και καταφεύγοντας στην Παναγία μας να οδηγηθούν στην λύτρωση και την σωτηρία»