ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ: «Θύμισαν» ξανά τα σοβαρά περιστατικά στην Μότορ Όιλ -Οι τραυματισμοί και οι φωτιές…

Λίγες μέρες μετά το σοβαρό ατύχημα στην motoroil όπου έστειλε στην εντατική τέσσερις εργαζόμενους (δείτε τη σχετική ανάρτηση με τίτλο: “ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ: Η έκρηξη στην motoroil, ο τραυματισμός των εργαζομένων, το κτίριο σε κακά χάλια …και τα ερωτηματικά! -…Σιγή ιχθύος από τους πολιτικούς”, …το θέμα επανέρχεται!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας  και Γιάννης Κελλάρης σε επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:  «Κύριε Περιφερειάρχη όπως είναι γνωστό στην Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, δραστηριοποιούνται πολλές μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, εκ των οποίων αρκετές ανήκουν στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση κινδύνου ατυχήματος μεγάλης έκτασης με κυριότερη αυτή των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ.

Αρκετές από αυτές τις βιομηχανίες διαχει­ρίζονται μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων και τοξικών ουσιών, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές γεγονός που ενέχει και τον κίνδυνο για την εκδήλωση ενός φαινομένου «ντόμινο» στην περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής, ενώ η περιοχή αυτή βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τον οικιστικό ιστό. Ενδεικτικό στοιχείο της επικινδυνότητας είναι  ότι πέντε τουλάχιστον βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή έχουν ενταχθεί στη σχετική οδηγία Σεβέζο.

Ο κίνδυνος να υπάρξει μεγάλο ατύχημα, με πυρκαγιές, εκρήξεις και εκτε­ταμένη ρύπανση από τοξικές ουσίες, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τρανό παράδειγμα είναι η καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλη του 2018. Μία από τις πολλές εστίες της φωτιάς, έφτασε μέχρι το προαύλιο χώρο των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ, όπου και κατασβήστηκε, προκαλώντας ωστόσο μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών καταστάσεων. 

Πέρα από το γεγονός ότι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, με τους εργαζόμενους των εργοστασίων της γύρω περιοχής, να έχουν εγκλωβιστεί και να  παλεύουν οι ίδιοι με τις φλόγες, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο διαφυγής τους, η φωτιά αυτή απέδειξε ότι δεν υπήρχε και απολύτως κανένα σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων της περιοχής αν οι φλόγες έφταναν μέσα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και των δεξαμενών, με τις συνέπειες που όλοι  μας καταλαβαίνουμε.

Ανάλογο περιστατικό με φωτιά στις εγκαταστάσεις της Μότορ Όιλ εκδηλώθηκε την Παρασκευή 31 Γενάρη 2020 με το σοβαρό τραυματισμό 4 εργαζομένων.     

Με έγγραφό μας στις 5-12-2019 ζητήσαμε να μας γνωστοποιήσετε στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες της περιφέρειας Πελοποννήσου για την εφαρμογή της νομοθεσίας σύμφωνα με: 

  1. Την αρ. πρωτ.  4026/30-5-2019  Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ενημέρωση του κοινού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην  ΚΥΑ 172058/2016 (Οδηγία SEVESO III),
  2. Την αρ. πρωτ. 4900/9-7-2018,  2η Έκδοση Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Από την απάντησή σας (αρ. πρωτ. 334282/80425/2019) επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων μεγάλων κινδύνων. Δεν προσκομίστηκε και προφανώς δεν έχει καταρτιστεί κανένα Ειδικό Εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ, για καμία βιομηχανία που εντάσσεται στην ανώτερη βαθμίδα της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ 3, ως συνέχεια του Εσωτερικού ΣΑΤΑΜΕ που είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν όλες οι βιομηχανίες που υπάγονται σε αυτή τη κατηγορία.

Είναι εγκληματική η απουσία τέτοιων σχεδίων σε μια περιοχή άκρως επικίνδυνη και επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα να υπάρχει παντελής άγνοια κινδύνου και τρόπων αντίδρασης των κατοίκων, των εργαζομένων, των φορέων που βρίσκονται κοντά σε τέτοιες βιομηχανίες παραγωγής ή αποθήκευσης επικίνδυνων ουσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον σχετικό κατάλογο που μας επισυνάψατε απουσιάζουν εμβληματικά τα σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής με κυριότερη βέβαια αυτή των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ…»