“Εγκλωβισμένοι» βρίσκονται 80 εργαζόμενοι στη διώρυγα της Κορίνθου…

«Εγκλωβισμένοι» στα γραφειοκρατικά γρανάζια του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται 80 εργαζόμενοι στην Διώρυγα της Κορίνθου η οποία εδώ και σχεδόν έναν μήνα παραμένει κλειστή εξαιτίας κατολισθήσεων που έχουν γίνει και απαιτούνται ειδικές εργασίες.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου έγινε γνωστή η έγκριση κονδυλίου ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα στη Διώρυγα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε, προκαλώντας τεράστια αγωνία στους εργαζόμενους, όχι μόνο της Διώρυγας, αλλά και στους πλοιοκτήτες και ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών που χρησιμοποιούσαν την διώρυγα για τη διέλευσή τους.

Αυτή τη στιγμή, που το κανάλι παραμένει κλειστό και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της διώρυγας, τα εμπορικά πλοία και τα γκαζάδικα, που χρησιμοποιούσαν τέτοια εποχή τη διώρυγα αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν τον διάπλου της Πελοποννήσου με το κόστος να έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αυτή τη στιγμή το θέμα της διώρυγας βρίσκεται στο υπουργείο Υποδομών το οποίο εδώ και 50 περίπου ημέρες δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την «χαρτούρα» για να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν για τουλάχιστον δυο μήνες.

«Περιμένουμε με αγωνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η διώρυγα αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και όλα εξαρτώνται από το Υπουργείο Υποδομών. Πρέπει να προλάβουμε την τουριστική περίοδο γιατί αν όλα είναι καλύτερα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, τη διώρυγα εκτός από φορτηγά πλοία, γκαζάδικα και κάποια επιβατικά, τη χρησιμοποιούν ιστιοπλοικά, σκάφη αναψυχής και θαλαμηγοί. Το καλοκαίρι να φανταστείτε ότι είναι το 60% των εσόδων της διώρυγας. Δεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά κρατική και όσο μένει κλειστή η διώρυγα και χάνονται έσοδα χάνονται και από το Δημόσιο» επισημαίνει στο protothema.gr o κ. Απόστολος Ατζάρας διευθυντής ναυτικής υπηρεσίας της διώρυγας.

Μετά την τελευταία κατολίσθηση, άτομα από το υπουργείο καθώς και γεωλόγοι είχαν σπεύσει στο σημείο εξετάζοντας το πρόβλημα και θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τα συνεργεία της διώρυγας. Έκτοτε και αφού σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το κονδύλιο των 9 εκατομμυρίων ευρώ, η εξέλιξη των εργασιών έχει «κολλήσει» στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει οι εργασίες…”, αναφέρθηκε στο protothema.gr