ΚΙΑΤΟ: Τι είναι τα «βραβεία Λούτα» -Ένας νέος θεσμός…

Από το δήμο Σικυωνίων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022, οι απονομές των υποτροφιών του Ιδρύματος Μαυρούλια, στο Κιάτο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σικυωνίων, έναν χώρο γραμμάτων και γνώσης, που κατασκευάστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει ξεχωριστό τομέα τοπικής ιστορίας. Η απονομή των υποτροφιών αποτέλεσε τα ανεπίσημα εγκαίνια του ιδιαίτερα καλαίσθητου και όμορφα οργανωμένου χώρου, που κατακλύστηκε από τους υπότροφους, τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Της απονομής των υποτροφιών προηγήθηκε η απονομή των «Βραβείων Λούτα» ενός νέου θεσμού, ο οποίος δημιουργήθηκε με την χρηματοδότηση και την επιθυμία ενός άλλου τέκνου της Σικυώνιας γης που έχει μεταναστεύσει στην αμερικανική ήπειρο. Τα «Βραβεία Λούτα» που έχουν τιμητικό χαρακτήρα απονεμήθηκαν στους αριστεύσαντες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Κιάτου. Το βραβείο, που είχε επιλέξει ο ίδιος ο χορηγός ο Κωνσταντίνος Λούτας, ήταν ένα βιβλίο του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Σωτήρη Κοκκωνάκη, το οποίο έφερε και ιδιόχειρη αφιέρωση.

Μετά τις απονομές των «Βραβείων Λούτα» πραγματοποιήθηκε μια σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Μαυρούλια από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σωτήρη Κοκκωνάκη

Συνολικά δόθηκαν 37 υποτροφίες, εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν συνέχιση των υποτροφιών που είχαν δοθεί το 2019 και οι υπότροφοι αρίστευσαν στις επιδόσεις τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι 15 αφορούσαν τους αριστεύσαντες επιτυχόντες του 2020 και 18 τους αριστεύσαντες επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια του 2021…»