“Οι μωβ μέδουσες είναι οι δύο λέξεις που άρχισαν να μονοπωλούν το φετινό ελληνικό καλοκαίρι πριν ακόμα αυτό καν αρχίσει. Στην ουσία οι μέδουσες Pelagia noctiluca -όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα- είχαν ξεκινήσει να «καταλαμβάνουν» το Αιγαίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με την παρουσία τους να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή πέρυσι το καλοκαίρι.
Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τη σεζόν που έχει ήδη αρχίσει κάνοντας λόγο για ένα καλοκαίρι χειρότερο από το περυσινό, όσον αφορά στις μωβ μέδουσες.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με καταγραφές κατοίκων, οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία Κρυφή της Ισθμίας του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων (πρόκειται για Σαρωνικό Κόλπο). Τις ίδια ημέρες εμφανίστηκαν επίσης στα Κύθηρα (στην παραλία Λορέντζο Αγίας Πελαγίας).
Όπως σημειώνει στο Newsbeast o Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας: «Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να τις βλέπουμε μέσα στον Κορινθιακό κόλπο. Στο Ξυλόκαστρο επίσης είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο το είδος μέδουσας “Πυξίδα” (Chrysaora hysoscella) οι οποίες προκαλούν κάψιμο αλλά όχι ερύθημα, έντονο τσίμπημα, αλλεργική αντίδραση κτλ».
Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2015 περίπου οι μωβ μέδουσες εμφανίζονταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και η παρουσία τους στα νερά όπου «καταλάμβαναν» κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο τα 2 με 3 χρόνια). Το 2015 όμως μέχρι και το 2018 μια πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους γέμισε με μωβ μέδουσες τον Κορινθιακό Κόλπο. Τη σκυτάλη πήρε η Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ τμηματικά από τον περυσινό χειμώνα οι μωβ μέδουσες άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη τη Μεσόγειο…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο newsbeast.gr