Σε καταυλισμό των αθίγγανων στην Κορινθία το «στρατηγείο» της συμμορίας!!! -Με τα κλοπιμαία έχτιζαν βίλες στην Κόρινθο! -Επιτυχία της ασφάλειας Τρίπολης… (φωτο)

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό των αθίγγανων στο νομό Κορινθίας! Και την υπόθεση αυτή την έβγαλαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Τρίπολης…

“Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη πανελλαδική δράση, η οποία από το φθινόπωρο του 2021 δραστηριοποιείται σε ηλεκτρονικές απάτες.

Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στην Θήβα, συνελήφθησαν 5 μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει συνολικά 85 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 2.050.000- ευρώ!

Στα υποψήφια θύματά συστήνονταν συνήθως με τα επώνυμα «ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ» και «ΚΑΡΑΜΑΝ(Λ)ΑΚΗΣ Μιχαλης», που παραπέμπουν ευθέως σε επώνυμα πρώην αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας! Στόχος των θρασύτατων κακοποιών ήταν συνήθως γιατροί, ιατρικά κέντρα και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σε καταυλισμό Ρομά το «στρατηγείο» της συμμορίας

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό Ρομά στον νομό Κορινθίας! Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντρο εντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους links δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα.

Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών άρχων. Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).

Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking και ήξεραν όλες τις λεπτομέρειες τις ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την όποια ενέργεια!

Με τα κλοπιμαία έχτιζαν βίλες!

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους διατέθηκε στο χτίσιμο δύο πολυτελέστατων οικημάτων στην Κόρινθο. Με τα υπόλοιπα χρήματα ζούσαν μια άνετη ζωή, διαφήμιζαν τη νυχτερινή τους διασκέδαση και προέβαιναν σε αγορές για την αναβάθμιση αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης που κατείχαν.

Η μέθοδος της απάτης

Τα μέλη χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις καλούσαν τα θυματα τους και με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών τους έπειθαν να προκαταβάλουν ηλεκτρονικά μέρος του χρηματικού ποσού.

Χρησιμοποιούσαν υπέρ-συνδέσμους (links), που προσομοιάζαν με το περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής ελληνικών τραπεζών, αποστέλοντας μέσω SMS κινητής τηλεφωνίας (μέθοδος smishing) ή μέσω μηνύματος email (μέθοδος phishing e-mail) με αποτέλεσμα τα μέλη της Οργάνωσης να αποσπούν τα προσωπικά διαπιστευτήρια ηλεκτρονικής τραπεζικής (username και password, προσωπικό κωδικό PIN κλπ) των προσωπικών λογαριασμών υπηρεσιών web-banking που διατηρούν.

Αποτέλεσμα είναι η απόκτηση πρόσβασης στους λογαριασμούς web-banking των θυμάτων, όπου τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν σε συντονισμένη καταχώρηση εντολών μεταφοράς χρηματικών ποσών προς τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα χρηματικά ποσά μεταφέρονταν «στρατολογημένους» από την οργάνωση λογαριασμούς δικαιούχων (money mules) όπου αυτοί στην συνέχεια άμεσα απο τραπεζικό κατάστημα έκαναν ανάληψη των χρημάτων από την απάτη, ή εκτελούσαν νέα μεταφορά μέσω web-banking προς ετέρους λογαριασμούς (μέθοδος smurfing) για την αποφυγή της άμεσης δέσμευσης των χρημάτων από το Τραπεζικό Ίδρυμα, με τον χαρακτηρισμό της ύποπτης συναλλαγής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και χρηματικό ποσό περίπου 5.000 ευρώ…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο protothema.gr

Κ.Ν