Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Πανηγυρικά εορτάστηκε η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολή μας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο να χοροστατεί, την παραμονή της εορτής, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, στον Μέγα Εσπερινό στο πανηγυρίζον Ι. Ησυχ. Τιμίου Σταυρού Μαψού.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος αναφερόμενος στον Τίμιο Σταυρό, ως τον πιστότερο σύντροφο κάθε Χριστιανού που τον συνοδεύει από την γέννησή του έως και την τελευτή του καθώς και στις προτυπώσεις του Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη.
Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων συνοδευόμενος από Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το Σύνταγμα της Πατρίδας μας, που δημιουργήθηκε λίγο μετά την Επανάσταση του 1821, ξεκινά με την επίκληση της Αγίας Τριάδος. Δηλαδή, δημιουργήθηκε ένα κράτος που κατοικείται από Ορθόδοξους Χριστιανούς και οι Εκπρόσωποι του δεσμεύονται να τους εκφράζουν μέσω και της Πίστεως.
Η ψήφος που λαμβάνουν από τον Λαό είναι δεσμευτική ότι με αυτόν τον τρόπο θα κυβερνάται το Κράτος μας. Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μένουμε σε αυτόν τον τόπο και η μία γενιά παραδίδει στην άλλη, σαν «σκυτάλη», αυτή την Πίστη και μέσω αυτής της Πίστεως και της προστασία του Θεού αισθανόμαστε ότι μπορούμε να πορευτούμε στην ζωή μας με ασφάλεια, με ειρήνη και με την απαιτούμενη δύναμη.
Όλα αυτά τα χρόνια, όποτε το πολίτευμα προέβλεπε ανώτατο άρχοντα, αυτός ταυτόχρονα αναλάμβανε και ως προστάτης της Πίστεως, γι’ αυτό και τις Οικουμενικές Συνόδους τις συγκαλούσαν οι Αυτοκράτορες.
Ένας εξ αυτών, ο Μ. Κωνσταντίνος απέστειλε την μητέρα του Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να κάνει ανασκαφές, να βρει τον Τίμιο Σταυρό και να κτίσει στο σημείο αυτό τον Ναό της Αναστάσεως, όπου στεγάζονται μέχρι σήμερα τα Ιερά Προσκυνήματα. Έκτοτε και δια του Τιμίου Σταυρού προστατεύονται οι απανταχού Χριστιανοί αλλά και οι Αρχηγοί Κρατών εκζητούν τον Σταυρό ως έμβλημα και προστασία της εξουσίας τους.
Ο Σταυρός απετέλεσε στην ιστορία πρόκληση για τους εχθρούς του Κράτους, καθώς όταν ήθελαν να τιμωρήσουν τους Πιστούς, προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν ό,τι ιερότερο είχαν, δηλαδή, τον Τ. Σταυρό.
Τον 6ο αιώνα οι Πέρσες έκλεψαν τον Τ. Σταυρό και ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος πραγματοποίησε εκστρατεία για την επιστροφή του και όταν αυτή επετεύχθη Ύψωσαν μαζί με τον Πατριάρχη τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα και ο Λαός, ευγνώμων για την νίκη αυτή και την επιστροφή του Ιερότερου συμβόλου για την Πίστη και την Αυτοκρατορία, έψαλλε: «Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου, καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι, κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸ σὸν φυλάττων, διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα» παρακαλώντας τον Θεό, δια του Τ. Σταυρού, να εμπνέει τους Βασιλείς να κυβερνούν τον Λαό με δικαιοσύνη, ειρήνη και πίστη…».