ΚΟΡΙΝΘΟΣ: “Η ζωή του ανθρώπου ξεκινά με έναν αποχωρισμό…”

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, το απόγευμα, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη Κατηχητική συνάντηση της ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και Θεολόγος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας,ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Αποχωρισμός –Αποχωρισμοί… Ένα μεγάλο γιατί».

Ο κ. Κατσιάρας με συνοπτικό, θεολογικό και τεκμηριωμένο Βιβλικό και «ψυχολογικό» λόγο ανέλυσε την έννοια του αποχωρισμού. Ποιο συγκεκριμένα τόνισε ότι η ζωή του ανθρώπου ξεκινά με έναν αποχωρισμό, το έμβρυο αποχωρίζεται – αποκόπτεται κυριολεκτικά από την μητέρα του, και με αποχωρισμό τελειώνει η ζωή του, όταν ο άνθρωπος αφήνει, αποχωρίζεται τους οικείους του και τα επίγεια.

Παρ᾿ όλο που όλοι οι αποχωρισμοί είναι επώδυνοι, και κατά βάθος δεν τους επιθυμούμε, ωστόσο είναι αναγκαίοι για να διαμορφώσουμε υγιή στάση απέναντι στην ζωή και στους άλλους. Μόνο μέσω του αποχωρισμού μπορούμε να αντιληφθούμε τον άλλον ως μία ύπαρξη διαφορετική από εμάς, με την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε σχέση αγάπης και σεβασμού. Αν δεν αποδεχτούμε την αναγκαιότητα και το γεγονός του αποχωρισμού, τότεή θα δημιουργούμε δεσμούς εξάρτησης με τους άλλους ή θα είμαστε εντελώς αποστασιοποιημένοι από αυτούς.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κατσιάρας κατέστησε σαφές ότι, μελετώντας την Αγία Γραφή, βλέπουμε πως η πράξη του αποχωρισμού – ύψιστό πρότυπο της οποίας είναι ο Ιησούς Χριστός – αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνία και παραμένει η ουσία του σχεδίου της Θειας Οικονομίας μετά την πτώση του ανθρωπίνου γένους…».